16.5 C
Ljubljana
sobota, 30 septembra, 2023

Če pride KUL na oblast, bodo sedanji desnosredinski vladi naklonjene občine ostale brez evropskih sredstev

Piše: G. B.

Kot je znano, je Karl Erjavec, prvak DeSUS, ta teden znova vložil predlog konstruktivne nezaupnice sedanji vladi, ki jo vodi Janez Janša. To pomeni, da bi v primeru, če bi nezaupnica uspela, novi premier postal Erjavec. Vendar pa bi vse skupaj pomenilo, da bi bili izgubljeni najmanj trije meseci, preden bi bila morebitna nova vlada operativno sposobna.

Čeprav se zdi, da stranke KUL enotno podpirajo konstruktivno nezaupnico, pa le ni vse tako »čisto« – namreč, vsaj v SD prihaja do spora med centralo ter lokalnimi odbori. Znano je, da je enega od njih, natančneje v Ilirski Bistrici, SD že izgubila, potem ko je bil iz stranke izključen ilirskobistriški župan Emil Rojc. Očitno pa je, da ne bo ostalo samo pri tem, saj naj bi se nekateri župani iz vrst SD upirali vodstvu stranke, ker naj bi s sedanjo vlado odlično sodelovali – no, vsekakor precej bolje kot pa denimo s Šarčevo, čeprav je bila SD takrat članica vladne koalicije.

Nekaj drobcev iz zakulisnega dogajanja je posredoval tudi Bojan Požar, ki je zapisal, da se je predsednici stranke Tanji Fajon uprl kranjski župan Matjaž Rakovec, pri čemer sta ga podprla tudi kolega Peter Dermol (Velenje) in Aleksander Jevšek (Murska Sobota), oba sta prav tako člana SD. Spor naj bi se zgodil na seji predsedstva stranke, vendar ga je SD hotela pomesti pod preprogo, zato so na informacijo, ki jo je objavil Požareport, takoj poslali popravek, pod katerega se je podpisal kar glavni sekretar Dejan Levanič: »Župana Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in Mestne občine Velenje Peter Dermol nista člana Predsedstva stranke Socialnih demokratov, zato takšne razprave na seji Predsedstva SD nista imela, prav tako ne na kakšnem drugem sestanku. Enako velja za dr. Aleksandra Jevška, župana Mestne občine Murska Sobota, ki je sicer član Predsedstva SD, vendar tovrstne kritike ni izražal ne na sejah predsedstva ne na drugih sestankih.«

Torej, po uradni verziji SD ni bilo nobenega spora. Požarjeve navedbe je SD gladko demantirala tudi na twitterju, češ da gre za popolno izmišljotino, torej za fake news. Požar je na to odgovoril, da je SD demantirala to, kar v članku ni, ni pa demantirala tega, kar navaja članek. Zato njegov članek ni »popolna izmišljotina«. Pa čeprav je SD nato reagirala s pripombo, da so vsi trije župani tudi sami demantirali kakršenkoli spor. Povedano drugače: očitno informacije, ki ne bi smele curljati iz klavzure pravne naslednice ZKS, sodijo pod embargo mafijskega molka, ki se mu reče tudi »omerta«.

Da pri paničnem odzivu SD na članke Bojana Požarja nekaj zelo smrdi, pa dokazuje tudi odziv Boruta Rojca, sedaj že nekdanjega vidnega člana občinskega odbora SD Ilirska Bistrica, na twitterju, kjer je potrdil informacije, da je kranjski podžupan Janez Černe že pred novim letom izrazil bojazen, kaj se bo zgodilo z evropskimi sredstvi, ki jih imajo občine namen koristiti, če nezaupnica uspe, murskosoboški župan Jevšek pa je celo priznal, da si vlada zelo prizadeva pomagati njegovim občanom. Zato ni prepričan, če je res vse le »navadna izmišljotina«. Rojc navaja tudi sicer insajdersko informacijo, da so tudi nekateri poslanci SD ugotovili, da se da s sodelovanjem z vlado pridobiti veliko za svoj teren, pa čeprav naj bi nekateri najprej temu nasprotovali. Med zagovorniki sodelovanja z vlado naj bi bil Matjaž Han (nekdanji župan Radeč), proti pa naj bi bila Dejan Židan in Jani Prednik. A če je mogoče razumeti, si je Židan vmes »premislil«.

Vse to pa kaže, da strankarska baza, vsaj lokalna, le ni tako na strani konstruktivne nezaupnice, saj je primerjava sodelovanja nekaterih občin s sedanjo ter prejšnjo vlado marsikoga streznila. Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc pa je bil doslej edini župan iz levega tabora, ki je to upal tudi javno povedati. In verjetno je bil to glavni razlog, da so se ga odkrižali s konstruktom, po katerem naj bi verbalno napadel neko novinarko. Da sedaj SD zelo burno reagira na informacije, ki uhajajo z zaprtih sej, pa je tudi zelo sporočilno…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine