14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Brglez hoče doseči priznanje Palestine s še eno sejo odbora pred začetkom izredne seje DZ

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) bo danes zjutraj nadaljeval nujno sejo glede predloga priznanja Palestine, ki jo je moral v četrtek prekiniti zaradi nesklepčnosti. Ob 13. uri pa naj bi poslanci o tem vprašanju odločali še na izredni seji DZ. A le, če bo odbor pred tem lahko sprejel kako stališče do tega predloga.

Odbor je na sredini nujni seji sprejel zgolj postopkovno stališče, da brez jasnega stališča vlade glede priznanja Palestine ni mogoče odločati v skladu z zakonom o zunanjih zadevah. Kljub poskusu, da bi sejo ponovili in vendarle dosegli vsebinski sklep odbora, pa se je tudi to v četrtek izjalovilo zaradi obstrukcije članov odbora iz SDS, NSi in dela SMC.

Odbor bo zdaj ob 8. uri poskušal še z enim glasovanjem – tokrat zadnjim na tej seji, in če tudi takrat ne bo dosegel stališča – kakršnegakoli že – poslanci na izredni seji DZ ne bodo mogli odločati o predlogu priznanja Palestine, ampak bodo lahko le predstavili svoja stališča.

Predsednik DZ Milan Brglez (SMC) ima sicer možnost, da izredno sejo DZ tudi preloži. Ali bo to storil, v četrtek ni želel napovedovati. Možno je tudi, da predlagatelji sklica izredne seje DZ ta predlog umaknejo, a je Matej T. Vatovec (Levica) že zatrdil, da tega ne bodo storili.

Pri vseh postopkovnih zapletih je sama vsebina predlaganega sklepa – priznanje Palestine kot neodvisne in samostojne države – očitno še najmanj pomembna. Deklarativno priznanje podpirajo tako v Levici, ki so omenjeni predlog podali v procedure že junija 2015, kot v SD, DeSUS in SMC. V NSi so bili sicer za, a ne v tem trenutku, proti so bili le v SDS.

A obravnava tega predloga se je vseskozi vlekla; najprej se je čakalo, ali bi se Slovenija lahko s priznanjem pridružila kaki skupini isto mislečih držav znotraj EU, nato pa se je potem, ko se je vlada decembra lani vendarle odločila nadaljevati proces, iskalo mnenja po ministrstvih, kako bi to priznanje lahko vplivalo na položaj Slovenije, zlasti v odnosih z Izraelom in ZDA.

In nato vlada vse do odstopa premierja Mira Cerarja ni sprejela jasnega stališča oz. predloga DZ, da podpira – ali pa ne – priznanja Palestine, čeprav je zunanje ministrstvo imelo vse gradivo že pripravljeno. Ker pa tega sklepa ni bilo, je zakonodajno-pravna služba DZ ocenila, da ni pravne osnove, da DZ odloča o predlogu.

Temu stališču je v sredo sledila večina članov odbora. Interpretacija, da je DZ tisti, ki v Sloveniji odloča o priznanju neke države, in da so dosedanja stališča vlade zadostna za nadaljevanje postopka, kar je zagovarjal tudi zunanji minister Karl Erjavec, ni uspela.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine