21.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Brezplačni prevoz za upokojence, invalide in vojne veterane – a za to je potrebno oddati vlogo

Po sklepu vlade Janeza Janše imajo upokojenci, imetniki invalidske evropske kartice, vojni veterani in vsi, ki so starejši od 65 let in niso v delovnem razmerju ali samostojni podjetniki ali poslovodne osebe v podjetjih, od 1. julija dalje možnost brezplačnega prevoza v medkrajevnem potniškem prometu v Sloveniji.

 

To pomeni, da se od danes lahko brezplačno vozijo na vseh medkrajevnih avtobusih in vlakih. Ne velja pa za mestne avtobuse, saj je to v pristojnosti posameznih občin.

Za pridobitev brezplačne vozovnice morajo upravičenci oddati vlogo, za katero je predpisan poseben obrazec, ki ga lahko vložijo na prodajnih mestih enotnih vozovnic ali pa ga pošljejo na ministrstvo za infrastrukturo. Na teh prodajnih mestih ali spletni strani ministrstva se dobi tudi vloga. Upravičenci vlogo lahko pošljejo tudi po navadni ali elektronski pošti.

Prevozniki bodo nato redno sprejemali in obdelovali vloge, vozovnice pa bodo upravičenci na prodajnih mestih lahko prevzeli v najkrajšem mogočem času. Stroški izdelave vozovnice za upravičenca znašajo 3 evre. Vozovnica je veljavna 1 leto od začetka meseca, v katerem je bila izdana.

Zadnje novice

Sorodne vsebine