7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Branko Grims: Zakaj se mora Marjan Šarec po »varni« Sloveniji voziti v z oklepom zaščitenem avtu?

Kdo pa bo zagotavljal ustrezno varnost navadnim državljankam in državljanom, medtem, ko se bodo predsednik vlade in ministri skrivali za visokimi zidovi in vozili v z oklepom zaščitenih avtomobilih?

Poslanec mag. Branko Grims je na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s trditvami vlade o Sloveniji kot varni državi in hkratnimi nakupi blindiranih avtomobilov.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Vlada Republike Slovenije državljanom vztrajno zagotavlja, da je Slovenija povsem varna država. Tudi na številna opozorila o varnostnih tveganjih, ki jih prinašajo ilegalne migracije ter drugi varnostni izzivi globaliziranega sveta, je bil odgovor vedno enak: Slovenija je varna. Zato toliko bolj bode v oči te dni objavljen podatek, da je vlada kupila kar štiri blindirana vozila v vrednosti okoli 1,8 milijona evrov. Najdražja blindirana mercedesa, ki sta po poročanju medijev vredna krepko več kot milijon evrov, si je omislil sekretariat predsednika vlade.

Z oklepom zaščitena mercedesa sta torej namenjena za potrebe prav tistega predsednika vlade M. Šarca, ki je večkrat opozorila o tem, da Slovenija zaradi povsem zgrešene vladne politike izgublja svojo varnost, javno zavračal, češ da so tovrstna opozorila samo politikantsko »vznemirjanje javnosti« in da »Slovenija ostaja varna« in da smo vsi, ki tu živimo, »v Sloveniji povsem varni«. Hkrati pa je nabavil z oklepom zaščitena (blindirana) vozila, kar prav gotovo javnost ne sprejema ravno kot dokaz varnost …

Tudi izgovori o nujnosti takega nakupa zaradi varovanja tujih državnikov ne zdržijo resnega premisleka, saj doslej tako obsežnih nakupov še ni bilo pa je Slovenija med drugim vodila celotno Evropsko Unijo in gostila številne najuglednejše tuje goste. Ob tem je znano, da tisti, ki bi dejansko lahko bili ogroženi, itak pripeljejo svoja, posebej zaščitena in opremljena vozila.

Javnost se zato upravičeno sprašuje, ali je zaradi napačne vladne varnostne politike Slovenija res že izgubila toliko varnosti, da je nakup kar štirih blindiranih vozil za potrebe vladnih funkcionarjev dejansko upravičen … Toda kdo pa bo zagotavljal ustrezno varnost navadnim državljankam in državljanom, medtem, ko se bodo predsednik vlade in ministri skrivali za visokimi zidovi in vozili v z oklepom zaščitenih avtomobilih? Varnost je temeljna pravica vsakega državljana in je ustavno zaščitena dobrina.

Vlado Republike Slovenije zato sprašujem:

1. »Zakaj je Vlada Republike Slovenije nakupila kar štiri z oklepom zaščitena (blindirana) vozila v vrednosti okoli 1,8 milijona evrov za prevoz vladnih funkcionarjev, če hkrati vztrajno trdi, da je Slovenija varna država?«

2. »Kako bo Vlada Republike Slovenije ukrepala za zagotovitev varnosti vseh državljank in državljanov Republike Slovenije, če so varnostne razmere tako zaostrene, da opravičujejo nakup kar štirih blindiranih vozil za vladne funkcionarje?«

Zadnje novice

Sorodne vsebine