24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Borut Jamnik zdaj podržavlja še IEDC?

Borut Jamnik, predsednik uprave Modre zavarovalnice, sicer pa v političnih in gospodarskih krogih bolj poznan kot človek, ki že skoraj dve stoletji spretno izčrpava državna podjetja in bogati na račun davkoplačevalskega denarja, se je tokrat, kot kaže, domislil nove ideje, kako bi spet krepil svoj vpliv in razkazoval finančne mišice z denarjem državljanov, ki polnijo davčno blagajno.

Ni skrivnost, da famozna kovačnica menedžerjev ob alpskem jezeru že nekaj let posluje z izgubo. Danica Purg, direktorica  blejske poslovne šole IEDC, mrzlično išče rešitve, kako se izkopati iz rdečih številk. Dejstvo je, da se je njeno dosedanje partnerstvo s podjetji iz regije izpelo. Mednarodni trg izobraževanja, tudi v regiji, je namreč izredno kompetitiven in podjetja danes ne pošiljajo več kar avtomatično po deset študentov k Purgovi na Bled, ampak po svojih tržnih potrebah vlagajo v izobraževanje.

In čeprav je Purgova ves čas trdila, da želi oblikovati neodvisno, progresivno mednarodno šolo, se je po letih slabega poslovanja kljub konjunkturnemu ciklu zdaj zatekla k Borutu Jamniku, ker ji drugega rešitelja šole pač ni uspelo najti, Jamnik pa tako ali tako večino svojega časa preživi v prežanju na zanj koristne finančne priložnosti. Purgova zdaj želi šolo preoblikovati v nekakšno fundacijo, Jamnik pa je odgovoren za de facto državno reševanje. Tako naj bi Modra zavarovalnica izpeljala monetizacijo stavbe IEDC, Jamnik pa bo še dodatno prisilil obstoječe delničarje, da po tem, ko vrednost njihovih delnic razvodeni, podpišejo dolgoročne sponzorske pogodbe. Zanimivo bo videti, kako bo Jamnik pojasnil, da denar državnih uslužbencev vlaga v podjetja z vprašljivo kreditno sposobnostjo? Kako bodo državna podjetja pojasnila razvodenitev obstoječih vložkov in nove pogodbe? Bo Jamnik zdaj denar davkoplačevalcev in zaposlenih v javni upravi zapravljal še za vlaganja v zavožene privatne projekte, kot je IEDC Danice Purg?

Seveda smo vprašanja o tem, ali je ta ideja res na mizi, kako jo nameravajo izpeljati, ali se jim zdi primerno državni denar trošiti za take namene, če je tudi IEDC strateški projekt, kot so to na primer Istrabenz hoteli, kjer država tudi zbira denar za odkup, naslovili tudi na Purgovo, Jamnika in dosedanje partnerje.

»Poslovna šola Bled je bila najprej v lasti GZS, nato pa v privatnem lastništvu 33 podjetij. Ker so se medtem nekatera podjetja lastniško preoblikovala ali pa jih ni več, je sedaj 30 lastnikov v razmisleku o prihodnosti naše ustanove in res razpravljamo o različnih oblikah lastništva, ki bi bile primerne za uspešen nadaljnji razvoj šole, med drugim tudi o fundaciji, vendar razprava še zdaleč ni zaključena. Če se bomo odločili za fundacijo, potem bo to samostojna organizacija, brez podjetja, ki ga omenjate,« nam je odgovorila Danica Purg, pri tem pa nam je še pokroviteljsko svetovala, naj se o tem razpišemo, ko bodo zadeve dorečene. Jasno, saj si rdeči baroni ne želijo, da bi jih kdo preveč motil pri njihovih načrtih, ko gre za še eno manipuliranje z denarjem davkoplačevalcev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine