10.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Bomo vendarle dobili nov volilni sistem? Vrh politike bo pri predsedniku Pahorju danes znova razpravljal o spremembah volilne zakonodaje

Vrh politike bo danes nadaljeval pogovore o predvidenih spremembah volilne zakonodaje. Čeprav je že kazalo, da bi stranke utegnile doseči soglasje o ukinitvi volilnih okrajev, jim bo predsednik republike Borut Pahor danes predlagal, naj se najprej lotijo sprememb njihovih območij.

 

Na zadnjem srečanju predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin pri Pahorju so namreč že dosegli večinsko soglasje, da bi šle spremembe volilnega sistema v smeri ukinitve volilnih okrajev in uvedbe relativnega neobveznega prednostnega glasu. Dogovorili so se, da ministrstvo za javno upravo pripravi čistopis predloga novele zakona o volitvah v DZ, nato pa bi na današnjem delovnem kosilu pri Pahorju sprejeli dokončno odločitev o njeni vsebini in nadaljnjih korakih.

A so ustavni pravniki, s katerimi se je med pogajanji posvetoval Pahor, ocenili, da je uvedba relativnega prednostnega glasu ukrep, ki sicer gre v smer povečanja odločanja volivcev na izbiro poslancev, vendar predstavlja povečano tveganje za nove ustavne pritožbe. Medtem pa DZ še vedno ne bi spremenil meja okrajev, kar mu je naložilo ustavno sodišče.

Zato bo Pahor pogajalcem danes predlagal, naj se najprej lotijo sprememb območij okrajev oz. zakona o določitvi volilnih enot, ki ga je ustavno sodišče decembra lani ocenilo kot neustavnega. Kot je Pahor v četrtek povedal za Radio Slovenija, bo predlagal, naj čim prej dobijo na mizo osnutek omenjenega zakona, ki ga pripravljajo na ministrstvu za javno upravo. Predlog bi v DZ vložili s podpisi poslancev in o njem čim prej odločili.

Za spremembo omenjenega zakona bi bila potrebna večina najmanj 46 poslanskih glasov, ki pa po Pahorjevi oceni ni vnaprej zagotovljena. Za spremembe zakona o volitvah v DZ, o katerih želi sicer Pahor po potrditvi sprememb območij volilnih okrajev pogovore nadaljevati, pa je potrebnih vsaj 60 glasov poslancev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine