13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Bomo ob novopečenemu premierju dobili tudi predsednico DZ, ki še nikoli ni sedela v parlamentu?

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

“Janez Drnovšek bi danes našel pot do NSi, torej do takšne vladne koalicije, do takšne vlade, ki bi presegala ideološke delitve,” je po volitvah ocenil novinar Bojan Požar in napovedal, da se tak scenarij pri Robertu Golobu seveda ne bo zgodil. Enako je nakazal tudi Golob, ki je povedal, da je pripravljen “strokovne” kadre iskati tudi v strankah, ki v parlament niso bile izvoljene – torej LMŠ in SAB. Požar je danes postregel tudi z nekaterimi neuradnimi informacijami, kdo bi se utegnil pojaviti na določenih ministrskih mestih.

Novinar Bojan Požar je danes na Twitterju zapisal, da naj bi po njegovih neuradnih informacijah podpredsednica stranke Gibanje Svoboda Urška Klakočar Zupančič postala predsednica državnega zbora. Tanja Fajon naj bi tako prevzela zunanje ministrstvo, ortoped Danijel Bešič Loredan pa naj več ne bi bil predviden za ministra za zdravje – je morda za Golobov okus prevelik borec proti korupciji? Enako velja za predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela, za katerega se je govorilo, da bo prevzem ministrstvo za finance, trenutno kaže, da se to ne bo zgodilo. “To je zelo pametno. Predsednik DZ nekdo, ki v parlamentu še nikoli niti sedel ni. Ob predsedniku vlade, ki prej ni predsedoval niti krajevni skupnosti,” so komentirali na družabnem omrežju.

Po Požarjevih podatkih naj bi stranka SD Robertu Golobu ponudila še vsaj dva poslanska kandidata, ki sicer niti nista bila izvoljena. Tako naj bi predlagali Dejana Židana za ministra za kmetijstvo, šaleška frakcija Socialnih kandidatov pa naj bi predlagala Andrejo Katič za pravosodno oziroma obrambno ministrico. Golob je po zmagi na volitvah dejal, da računa tudi na “strokovne” kadre strank, ki niso prišle v parlament – kar pomeni, da zna ministrsko mesto dobiti tudi kdo, ki ga ljudstvo niti ni izvolilo. Na 41 poslanskih mest v Gibanju Svoboda namreč niso računali, toliko razumnosti, da bi vzeli na primer koga iz Nove Slovenije, pa očitno ne premorejo. Kar je velika škoda, delo ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca so hvalili tudi iz vrst leve politične opcije.

“Želimo sestaviti vlado, v kateri ne bosta samo dve stranki. Vanjo bi želeli na vsak način povabiti tudi Levico, se pravi, da bi imeli levosredinsko koalicijo, hkrati pa tudi dve zunajparlamentarni stranki, ki sta bili v KUL-u, to sta SAB in LMŠ zagotovo, pa morda še kakšno od manjših strank, ki se prav tako ni uvrstila v parlament,” je Golob dejal po volitvah, njegovo namero pa mnogi dojemajo kot izdajo ljudske volje. Zakaj bi sploh še imeli volitve, če Golob nastavlja kadre prosto po svoji volji?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine