4.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Bojan Podkrajšek: V SDS ne podpiramo novele zakona o nepremičninskem posredovanju

Omejitev višine plačila za posredovanje nepremičnin je potrebno pretehtati z vidika svobode gospodarske pobude.

Poslanke in poslanci so na današnji izredni seji državnega zbora ponovno odločali o noveli zakona o nepremičninskem posredovanju, saj je državni svet v ponedeljek izglasoval odložilni veto. Novela, ki jo je pripravila poslanka skupina Levica, je bila s »politično trgovino« koalicije in nadkoalicijske stranke ponovno izglasovala, v poslanski skupini SDS pa smo bili proti.

V predstavitvi stališča poslanske skupine je poslanec Bojan Podkrajšek opozoril, da je odložilno veto državnega sveta glede omenjenega zakona jasen signal, da je hitenje pri spreminjanju zakona nesmiselno, hkrati pa je novela zakona nekakovostno pripravljena in v škodo vseh deležnikov.

VIDEO: Bojan Podkrajšek ob ponovnem glasovanju o zakonu o nepremičninskem posredovanju

»V poslanski skupini SDS ne bomo podprli novele zakona, saj je v nasprotju z ustavnimi načeli, zato se mu obeta glede nekaterih institucij tudi ustavna presoja, omejitev višine plačila za posredovanje je namreč potrebno pretehtati z vidika svobode gospodarske pobude,« je poudaril poslanec Podkrajšek.

Regulacija cen, ki jo predvideva novela zakona, po našem mnenju ni smiselna, saj udeležba nepremičninskega posrednika preprosto ni obvezna. »Uvedba novih regulacij za potrošnika ne bo ugodna, saj s takšnim omejevanjem nepremičninski posredniki ne bodo sprejemali poslovnih nizkih vrednosti, potrošniki bodo tako na slabšem, pravna varnost bo nižja, siva ekonomija se bo pa povišala,« je bil jasen poslanec SDS.

V poslanski skupini SDS opozarjamo tudi, da pripravljavci novele zakona predhodno niso opravili temeljite analize, kakšen je obseg sklenjenih pogodb, kakšno je povprečno plačilo posredovanj ter kakšna je povprečna najemnina stanovanj.

»S sprejetjem takšnega zakona sledi tudi umik nepremičninskih družb s trga tega področja ter zmanjšanje preglednosti najemnega trga. Glede na omejitev poslovanja nepremičninskih družb bi bilo prav, da se pred sprejetjem takšnega zakona pridobi stališče Evropske komisije, saj je Slovenija članica Evropske unije,« je zaključil poslanec Podkrajšek in ponovil, da zaradi vsega navedenega v poslanski skupini SDS ne podpiramo novele zakona o nepremičninskem posredovanju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine