4.8 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Bojan Podkrajšek: Uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo povsem neživljenjska

Poslanec SDS Bojan Podkrajšek je na Vlado Republike Slovenije, ki opravlja tekoče posle, naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s popolnoma neživljenjsko in škodljivo uredbo o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo (uredba), ki jo je sprejela vlada Mira Cerarja, je v javnosti, zlasti med podjetniki povzročila veliko nezadovoljstva in ogorčenja. Po mojem prepričanju povsem upravičeno, saj so v tej uredbi popolnoma neživljenjska in škodljiva določila.

Tako se bo morala, na primer, frizerka, ki uvozi šampon ali sušilnik za lase iz države EU ali tretje države, v 30 dneh vpisati pri Agenciji za okolje (ARSO), izdelek odviti iz embalaže, stehtati posebej karton, folijo in stiropor ter o vsem poročati ARSU. Poročati ARSU in voditi evidence bo moral, na primer, tudi čebelar, ki polni svoj med v kozarce in ga proda neposredno končnemu kupcu.

Podobnih primerov popolnoma neživljenjskega in dobesedno norega poročanja oziroma administriranja, ki jih prinaša uredba, je še ogromno. Vse to spremljajo še drakonske kazni (kazni se gibljejo med 1.500 in 4.000 evri), ki jih določa uredba, in so popolnoma v nesorazmerju s storjenimi dejanji.

Da ne gre za ureditev, ki bi jo zahtevalo pravo EU, dokazuje ureditev v drugih EU državah, ki je bistveno manj administrativno obremenjujoča za podjetnike, zlasti za manjše podjetnike. Tako je, na primer, v Avstriji frizerka, ki sama uvozi izdelke, dolžna poročati o embalaži šele, če ta preseže 300 kilogramov za karton oziroma 100 kilogramov za plastiko na leto. Čebelarji pa so dolžni poročati, če količina kozarcev preseže mejo 800 kilogramov stekla na leto.

Uredba, ki jo je sprejela vlada Mira Cerarja, je po mojem mišljenju dokaz, da Sloveniji vlada dobro plačana birokracija, ki je popolnoma zblaznela in katere edini cilj delovanja je škoditi in uničevati slovenske podjetnike.

Zanima me, zakaj vlada kljub dokazani škodljivosti in neživljenjskosti še vedno ni spremenila te uredbe v smeri, da bi bila bolj življenjska in manj administrativno obremenjujoča?

Zadnje novice

Sorodne vsebine