7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Boj za mesto predsednika zveze borcev med Blažem Kavčičem, nečakom ustanovitelja udbovske vzporedne ekonomije, in vzkipljivim Turnškom?

Jeseni se v Zvezi združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije obetajo predsedniške volitve. Posledično se že pojavljajo špekulacije, kdo bo v naslednjem mandatu vodil to organizacijo. Med resnimi kandidati naj bi bil tudi Blaž Kavčič, nekdanji predsednik Državnega sveta Republike Slovenije in Kinološke zveze Slovenije, ki je bil v preteklosti obtožen nečednih poslov.

 

Po poročanju spletnega portala Požareport se je znotraj Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije vnela prava vojna glede vplivne predsedniške funkcije. Pojavljajo se namreč različne špekulacije, kdo, če sploh, bo na omenjenem mestu jeseni zamenjal sedanjega predsednika, zloglasnega Tita Turnška. Med resnimi kandidati za to funkcijo naj bi bil tudi Blaž Kavčič, sicer preverjen kader leve politične garniture. Gre namreč za nečaka pokojnega Nika Kavčiča, nekdanjega finančnika Udbe, ki je v najhujši svinčenih časih vzpostavil sistem vzporedne ekonomije v tujini in po davčnih oazah.

Politična kariera se mu ni najbolje izšla

Kavčič je bil med letoma 2007 in 2012 predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, sicer pa se mu politična kariera ni najbolje izšla. V maju 2011 je namreč naskakoval predsedniško funkcijo v takrat že potapljajoči se stranki LDS, vendar mu ni uspelo premagati Katarine Kresal. Ta ga je gladko povozila, saj je dobila 216 glasov od 343, Kavčič pa je dobil 127 glasov. S porazom se Kavčič ni mogel sprijazniti, zaradi česar je že septembra 2011 izstopil iz LDS. V odstopni izjavi je med drugim zapisal, da so “razlike v pogledih na najpomembnejša družbena, gospodarska in politična vprašanja” med vodstvom stranke ter njim postale prevelike. Kavčič je bil že pred tem pogosto kritičen do vodstva stranke in njene predsednice. Motilo ga je zlasti, da Kresalova po tem, ko sta računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije Republike Slovenije odkrila nepravilnosti pri najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad, ni odstopila s svojega položaja.

Anton Anderlič, Katarina Kresal in Blaž Kavčič (Foto: STA)

Vloga pri aferi Baričevič

Med letoma 2010 in 2014 je bil Kavčič predsednik Kinološke zveze Slovenije. Po poročanju Požareporta je prav Kavčič tja kot strokovnega sodelavca za komuniciranje pripeljal razvpitega Žigo Vavpotiča, ki se je kasneje pojavljal v številnih različnih vlogah blizu politike, sedaj pa dela na Cipru v podjetju Outfit 7, ki sta ga zakonca Iza Login in Samo Login prodala Kitajcem. Ob tem je obdobje, ko je bil na čelu Kinološke zveze Slovenije Kavčič, zagotovo najbolj zaznamovala afera Baričevič, ki je v Sloveniji izbruhnila po 2. februarju 2010, ko so trije bulmastifi napadli in ubili lastnika Saša Baričeviča. Kavčič je kot predsednik Kinološke zveze Slovenije med omenjeno afero uvedel disciplinski postopek zoper Rajka Rotnerja, razvpitega strica Kresalove. Isti bulmastifi so namreč že leta 2006 hudo pogrizli nesrečnika Stanislava Megliča, a jih niso usmrtili. Usmrtitvi je med drugim nasprotoval prav Rotner, sicer kinolog.

Blaž Kavčič in Žiga Vavpotič na enem izmed dogodkov v sodelovanju Državnega sveta in Zavoda Ypsilon. (Foto: STA)

Nečedni posli na mestu predsednika Kinološke zveze Slovenije

Kavčičeva odisejada na čelu Kinološke zveze Slovenije se je končala zaradi tega, ker so ga obtožili nečednih poslov. Glavni razlog za njegovo zamenjavo so bile predvsem nepravilnosti v finančnem poslovanju, o čemer je podrobno pisal Reporter. Med drugim so bile ugotovljene nepravilnosti pri prenovi poslovne stavbe, ki se nahaja v Vodicah. Za prenovo in manjši prizidek je namreč Kavčič nameraval zapraviti 185 tisoč evrov, kar so mu takrat preprečili nadzorniki Roman Grah, Drago Goričan in Egon Dolenc. Ob tem je ravno v obdobju, ko je Kinološko zvezo Slovenije vodil Kavčič, zveza zabredla v finančne težave tudi zaradi davčnega dolga v višini 130 tisočakov, ki so ga našli Fursovi inšpektorji. Dolg je bil predvsem posledica površnega plačevanja davčnih obveznosti za avtorske in podjemne pogodbe.

Stric Niko Kavčič.

Ali bo med kandidati tudi Turnšek?

Še vedno seveda obstaja možnost, da se bo za mesto predsednika Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije ponovno potegoval tudi Turnšek, ki je na čelu omenjene organizacije od leta 2013. V tem času je s svojimi dejanji in izjavami večkrat dokazal svojo neotesanost. Turnška se je zaradi njegove vloge v slovenski politiki prijel vzdevek udbovski podtaknjenec. Njegova funkcija v Demosovi vladi in stranki SLS v 90-ih letih prejšnjega stoletja kaže, kako genialno se je infiltriral v pomladno opcijo ter jo rušil od znotraj. V zadnjih letih je Turnšek s svojimi radikalnimi, bizarnimi, mnogokrat pa tudi žaljivimi izjavami do vseh, ki mu niso pogodu, le pokazal svoj pravi obraz. Med drugim je svojo nestrpnost dokazal tudi z ostrim napadom na televizijski intervju, ki ga je Jože Možina leta 2018 opravil s priznanim zgodovinarjem Jožetom Dežmanom. Zaradi intervjuja, v katerem z vsebinskega vidika ni bilo nič spornega, je namreč od Televizije Slovenija zahteval kar ukinitev Možinovih oddaj. Dejansko torej ni šlo za vsebinsko diskusijo, ampak za načrtovan napad na novinarja, čigar raziskave in številna opravljena pričevanja gredo slovenski levici še kako v nos, saj ponujajo nazoren prikaz zločinov totalitarističnega komunističnega režima v Sloveniji.

Tit Turnšek, Jože Dežman in Jože Možina (Foto: STA/Twitter)

M. D.

Zadnje novice

Sorodne vsebine