18.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 julija, 2021

Bodo upokojenci znova pozabljeni?

Vlada Marjana Šarca se je s koalicijsko pogodbo zavezala, da bo izboljšala stanje slovenskega pokojninskega sistema. Ena izmed zavez, ki ima konkretno določen datum uveljavitve, je dvig neto odmernega odstotka za odmero pokojnine.

Do konca meseca januarja je še 11 dni in sprememb na področju pokojnin ni zaznati, čeprav je stanje pokojninskega sistema zaskrbljujoče. Stranka SDS je na izredni seji 5. decembra 2018 v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katerim bi izboljšali položaj socialno najbolj ogroženih upokojencev. Ob dvigu odmernega odstotka je predlog predvideval tudi povišanje minimalne pokojnine za starostno ali invalidsko pokojnino, določitev letnega dodatka ter usklajevanje pokojnin. Reciklirana vlada je predlog označila kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo in ga zavrnila.

Odmerni odstotek za odmero pokojnine, ki je določen v 37. členu, se pri vseh tistih zavezancih, ki se še bodo upokojili in imajo odmerni odstotek za polno delovno dobo 40 let manjši od 63 %, poveča na 63 %, in sicer postopoma v petih letih po 0,55 % na leto vsakega 31. decembra v letu. Postopna uskladitev po tem zakonu je določena v prehodnih določbah. Pri tem predlog zakona zasleduje cilj, da se ne poslabša položaj tistih, ki se do leta 2022 upokojujejo po posebnih določbah 37. člena zakona. (Predlog SDS, ki ga je Šarčeva vlada zavrnila)

Stranki SDS je v kratkem času vodenja vlade v letu 2012 uspelo sprejeti pokojninsko reformo. Ta je stopila v veljavo leta 2013 in je podaljšala vzdržnost slovenskega pokojninskega sistema. Za razliko od drugih strank, ki so se v preteklosti opredeljevale kot stranke upokojencev, smo v Slovenski demokratski stranki edini dokazali, da nam je mar za upokojence.

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine