3.2 C
Ljubljana
petek, 2 decembra, 2022

Bodo sredstva potrebna za zakon o dolgotrajni oskrbi končala na Metelkovi?

Piše: Sara Bertoncelj

Ministra za zdravje Danijel Bešič Loredan ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec sta sporočila, da se bo izvajanje zakona o dolgotrajni oskrbi ustavilo, dokler ga ne popravijo. Uveljavitev tega zakona je sicer vezana na evropska sredstva, kar ob ustavitvi izvajanja seveda predstavlja problem. “Iščemo kompromis, da dobimo denar, ki ga potrebujemo, ob tem, da bi bili vendarle iskreni, da nismo na pravi poti, kar zadeva dolgotrajno oskrbo,” je komentiral Bešič Loredan. Nekdanji premier Janez Janša pa je opozoril, da je zakon izvedljiv – vendar pa je vladi Roberta Goloba očitno v interesu, da gre denar namesto za oskrbo starejših raje v NVO-je in na nova ministrstva.

“ZDOsk ponovno prehaja na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer bo klavrno končal svojo pot. Finančna sredstva za izvajanje dolgotrajne oskrbe bodo preusmerjena na Metelkovo 6 in v NVO-je, ki jih obvladuje stranka Levica. Velika napaka ministra za zdravje Bešič Loredana,” je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec komentirala novico po sestanku ministra Danijela Bešiča Loredana in ministra Luke Mesca na temo dolgotrajne oskrbe. Področje dolgotrajne oskrbe se bo z ministrstva za zdravje preselilo na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, prvi korak pa bo ustanovitev delovne skupine.

Bešič Loredan je dejal, da bo skupina iskala pravno formalno pot, da izvajanje zakona o dolgotrajni oskrbi na nek način ustavijo, “znašli smo se v nezavidljivem položaju, saj obstoječi zakon iz vseh vidikov ni izvedljiv,” je izpostavil – tako naj bi namreč ministroma zatrdili izvajalci. Vlada Janeza Janše je zakon o dolgotrajni oskrbi vključila v nacionalni načrt za okrevanje in odpornost. To pomeni, da so na uveljavitev zakona vezana evropska sredstva. Mesec je tako dejal, da bodo v kontakt z Evropsko komisijo stopili še danes, da začnejo reševati to “zadrego”. Nekdanji premier Janša pa ob tem opozarja, da zakon je izvedljiv. “Le denar bi šel za oskrbo starejših namesto za NVO na Metelkovi in nova ministrstva. Tega pa levica noče, zato smo na zakon čakali 20 let. Diskriminacija se nadaljuje,” je poudaril.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Vir: Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine