22.3 C
Ljubljana
četrtek, 11 avgusta, 2022

Bo Kordiš zamenjal Mesca na čelu Levice?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Potem ko je stranka Levica na volitvah zabeležila hud poraz, saj je prepolovila svoj volilni izid iz leta 2018 in se komajda uvrstila v parlament, je koordinator stranke Luka Mesec svetu stranke ponudil svoj odstop. Svet stranke Levica je tako opravil razpravo o ponujenem odstopu koordinatorja Luke Mesca in izvršnega odbora zaradi slabega volilnega rezultata. Glasovanje bodo člani sveta opravili zvečer. Kot piše portal Požareport, želi Mesca zdaj na čelu stranke zamenjati Miha Kordiš, znan po svojih ekstremnih stališčih in pred leti nekaj dni gost venezuelskega diktatorja.

Volilni rezultat na nedeljskih parlamentarnih volitvah je Levici prinesel pet poslanskih mest v državnem zboru, kar je precej manj kot ob državnozborskih volitvah leta 2018, ko je stranka dobila 9,3 odstotka glasov in devet poslanskih mandatov. Da želi Kordiš na čelo Levice, stranke s prav tako ekstremnimi stališči, pa je portalu po navedbah urednika Bojana Požarja potrdilo več virov.

Miha Kordiš je sicer znan po nekaterih kontroverznih izjavah. Med drugim se javno zavzema za nacionalizacijo (državni odvzem) premoženja podjetjem in posameznikom, pri čemer je znan po izjavi, da kdor ima stanovanje tako veliko, da ga ne more posesati v 15 minutah, mu ga je treba vzeti. Ob smrti venezuelskega diktatorja Fidela Castra pa je med drugim zapisal: “Comandate, počivaj v miru. Hvala ti za svetel zgled.”

Kakšna bo usoda vodstva stranke, bo tako bolj jasno po večernem glasovanju, ki bo potekalo na daljavo. Od tega pa bo tudi odvisno, ali in kako se bo Levica podala v koalicijska pogajanja za sestavo nove vlade. Vodja poslancev Levice in član izvršnega odbora stranke Matej T. Vatovec je v ponedeljkovi izjavi za medije sicer dejal, da je aktualno vodstvo stranke pripravljeno na pogovore, a da morajo pred koalicijskimi pogajanji vedeti, ali še uživajo zaupanje članov stranke.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine