21 C
Ljubljana
torek, 28 septembra, 2021

Bo Jamnika pri pohodu nad slovenski turizem ustavila ATVP?

V boju za razdelitev Istrabenzovih hotelov se ne izbira sredstev, še posebno ne, če gre za državna finančna sredstva. Modra zavarovalnica Boruta Jamnika in državni KAD sta zato ustanovila novo podjetje z imenom Hotelske nepremičnine, družba za nepremičnine, d.o.o., da bi bil dostop do slovenskega turizma čim bolj neoviran. Družba je registrirana na naslovu Dunajska 119 Ljubljana, dejavnost pa je navedena kot “Oddajanje in obratovanje lastnih ali najetih nepremičnin”. Njena zastopnika  sta direktorja Roman Jerman in Zoran Perše. Družba je bila uradno ustanovljena 2.10.2018. Prek nove družbe želi Jamnik v partnerstvu s KADom poceni prevzeti Istrabenzove terjatve od DUTB.

Prvi met je Jamniku že uspel. Družba Hotelske nepremičnine je pred nekaj dnevi kupila turistični kompleks San Simon resort v Izoli od Hotelov Bernardin, podoben scenarij pa naj bi imeli tudi za Istrabenzove načrte. Družba Hotelske nepremičnine naj bi po teh načrtih poceni dobila v last hotele, upravljanje pa bi prevzela Sava.

Država je sicer v svoji strategiji predvidela ključno vlogo v slovenskem turizmu Savi, ki jo je tudi zaradi tega  v klasifikaciji državnih naložb opredelila kot strateško naložbo. Prestrukturiranje turističnih kapacitet v lasti države (posedni ali neposredni), vključno z Istrabenzovimi hoteli, naj bi po tem scenariju potekalo pod okriljem Save.  Morda pa tudi ne. Kolikor uspe Jamniku pridobiti sredstva, bi se lahko “prestrukturiranje slovenskega turizma” odvilo tudi preko novo ustanovljene družbe Hotelske nepremičnine, Sava pa bi prevzela upravljanje.

DUTB ima v lasti že 85 odstotkov Istrabenzovih terjatev, prav slaba banka pa bo tudi odločala o tem, kdo bo novi lastnik šestih Instabenzovih hotelov v Portorožu. Tekma za omenjeni paket terjatev se je že začela. Kot je znano, so terjatve zavarovane z delnicami družbe Istrabenz Turizem, lastnice hotelov. Tako ima Istrabenz Turizem  v lasti šest portoroških hotelov: Grand hotel Portorož, Riviera, Slovenija, Apollo, Mirna in Neptun.

Vendar pa bi lahko Jamnikove načrte prekrižala ATVP, varuhinja slovenskega kaptalskega trga. Ta je pri prodaji delnic NLB že preprečila pokojninskim skladom trgovanje z delnicami državnih podjetij. Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) iz leta 2012 namreč pokojninskim družbam, zavarovalnicam in drugim, ki upravljajo pokojninske sklade, prepoveduje sklepanje poslov s povezanimi osebami, v tem primeru torej z državo.  Prepoved se nanaša tudi na pokojninske sklade, ki jih upravljajo družbe v lasti Zavarovalnice Triglav, Modre zavarovalnice, Kapitalske družbe (Kad), zavarovalniške skupine Sava …  Tudi v primeru odkupa Istrabenzovih terjatev od DUTB gre za podobno situacijo, kjer  bo država kot (posredni) lastnik Istrabenza na trgu prodaja že izdane delnice. Zanimivo so spremljati razplet tega scenarija, pri čemer bo zlasti zanimivo mnenje ATVP o tem, ali sme državni KAD in Modra zavarovalnica sploh kupovati terjatve od državne slabe banke, saj gre za povezane osebe, oziroma ali gre tudi v tem primeru za prepovedan posel.  Analogno to velja tudi za družbe v njuni lasti, torej za novo ustanovljeno družbo Hotelske nepremičnine. Po zakonu bi ju morala, kolikor se bosta kljub temu za to odločila, doleteti visoka globa in celo odredba za prisilno prodajo delnic.

Zadnje novice

Sorodne vsebine