19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Bo Golob kmalu zamenjal tudi vodstvo družbe Elektro Ljubljana?

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv.si)

Ekipa Roberta Goloba pridno nadaljuje s svojim kadrovanjem oziroma čiščenjem ostankov mandata prejšnje vlade – tokrat so zamenjali tri “moteče” nadzornike Elektra Ljubljane. Na njihova mesta so imenovali nekdanjega direktorja Elesa Vekoslava KoroščaMarka Maraločnika in Davida Skorenška, ki je tudi nadzornik v Elesu – kar pomeni, da gre za zgodbo predsednika nadzornega sveta Elesa, Andreja Ribiča. Ob tem je zanimivo, da je nadzornica ostala Urška Gašperlin, ki sodi v kvoto stranke NSi.

Na današnji skupščini Elektro Ljubljane d. d. so delničarji s 33.514.896 glasovi, kar je predstavljalo nekaj več kot 85 odstotkov vseh delnic družbe, odpoklicali Božidarja GodnjavcaDavorina Dimiča in Gorazda Justinka.  Za nove nadzornike so z enakim izidom soglasno imenovali Vekoslava KoroščaMarka Maraločnika in Davida Skorenška. V okviru razprave pred glasovanjem o razrešitvi je Rajko Stanković – predsednik Društva MDS – zahteval pojasnilo oziroma podatek, koliko je letos dolžan SODO iz naslova omrežnine EDP Lj in kako ta dolg potencialno vpliva na poslovni izid konec leta 2021. Od uprave je dobil odgovor predsednika le-te, da že samo dolg za letošnje leto znaša preko 4 milijonov evrov in da tu niti ni upoštevan dolg SODO iz leta 2021, ki je tudi še neporavnan. Pojasnil je tudi, da bo, če tega ne dobijo plačanega,  poslovni izid družbe konec leta negativen.

V obrazložitvi odpoklica oziroma zamenjave nadzornikov so med drugim zapisali, da se družba Elektro Ljubljana nahaja v zahtevni poslovni situaciji in je v skladu z veljavnim razvojnim načrtom distribucijskega sistema električne energije v RS za obdobje do leta 2031 pred obsežnim in zahtevnim razvojno-investicijskim ciklom, povezanim z zagotavljanjem pogojev za zeleni prehod. SDH tako ocenjuje, da trenutna sestava nadzornega sveta ne dosega optimalne kompetenčne raznolikosti – zato je po njihovem mnenju potrebno nadzorni svet okrepiti s strokovnjaki.

Imena novih nadzornikov tako ne presenečajo, je pa možno, da je za Davida Skorenška dobro besedo zastavila tudi piarovka Gibanja Svoboda Vesna Vuković, ki je o njem vedno pisala precej naklonjeno. Iz nadzornega sveta so torej umaknili posameznike, ki so tja prišli v času prejšnje vlade, in jih zamenjali s svojimi. Zanimivo pa je, da v nadzornem svetu ostala  Urška Gašperlin, ki sodi v kvoto stranke NSi. Andrej Ribič, ki je bil vmes tudi predsednik volilnega štaba Roberta Goloba, si je sicer želel postati predsednik uprave Elesa, a mu to zaenkrat še ni uspelo. Kar pa seveda ne pomeni, da tam situacije nima pod svojo kontrolo, ki jo sedaj širi tudi na Elektro Ljubljana. Ob tem spomnimo še na to, da je Elektro Ljubljana spomladi letos vložil ovadbo zoper nekdanjega predsednika uprave Andreja Ribiča. Problematičen je bil posel iz leta 2016, ko je Elektro Ljubljana eno od stanovanj v lasti podjetja prodal Bojanu Kumru, direktorju hčerinske družbe Elektro energija, ki je sedaj minister za infrastrukturo. O tem smo pisali v članku “Golobova tesna človeka ovadena goljufive prodaje stanovanja!

Dnevnik je že v začetku decembra pisal, da bo razrešitev nadzornikov po vsej verjetnosti uvod v menjavo vodstva družbe, kjer od lanskega februarja sedi Aleksander Zupančič, nekdanji vodja kabineta ministra Andreja Vizjaka. Zupančič je februarja lani nasledil prav Ribiča, ki je bil dolgoletni predsednik uprave Elektra Ljubljana. Ribiča so razrešili, ker naj bi namenoma zavlačeval s prodajo deleža Elektra Ljubljana v družbi Gen-EL, ki obvladuje polovični delež Gen-i. “S skorajšnjo menjavo v vodstvu Elektra Ljubljana se bo sklenil kadrovski energetski vrtiljak. V času vlade Roberta Goloba so namreč (novoimenovani) nadzorniki zamenjali vodstva domala vseh pomembnih državnih energetskih družb,” so zapisali v Dnevnik

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine