12.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Bo globalistična izmišljotina uničila zgodovinsko vrednost Primoža Trubarja?

Slovenci izgubljamo korak za korakom spomin na praznik reformacije in dejanje Primoža Trubarja. Ob dnevu reformacije obeležujemo tudi rojstvo slovenskega knjižnega jezika, saj smo takrat dobili prvo slovensko knjigo, Katekizem, ki ga je l. 1550 izdal Primož Trubar. Neprimerni video na noč čarovnic si je pred dnevi privoščili kar zaposleni na FURSU s svojim neokusnim strašenjem slovenskih državljanov glede pobiranja davkov. Večina mladih namesto prvo zapisane slovenske besede slavi ameriški globalistični izmišljeni dogodek Noč čarovnic. Več mladih/otrok namreč pozna noč čarovnic, kot pomen Trubarja, očeta slovenskega naroda.

Slovenija danes obeležuje dan reformacije. Spominjamo se prve slovenske knjige Katekizem iz leta 1550. Izdal jo je Primož Trubar. Žal spomin na enega pomembnih dogodkov slovenske zgodovine počasi izginja iz slovenske zavesti. Neprimerni video na noč čarovnic si je pred dnevi privoščili kar zaposleni na FURSU s svojim neokusnim strašenjem slovenskih državljanov glede pobiranja davkov. V izobraževalnem procesu v srednjih in osnovnih šolah je Trubarjevo dejanje napisano na nekaj straneh brez globoke in tehtne analize. Mladi pa raje spomin na Primoža Trubarja se udeležujejo zabav na amerški globalistični izmišljeni praznik Noč čarovnic.

Vendar dominantni mediji v Sloveniji namesto, da bi bolje ozaveščali ljudi o prvi napisani slovenski besedi se raje ukvarjajo s tem, na katero zabavo za noč čarovnic se naj udeleži slovenski državljan. Okupacija sproščenih dogodkov po Sloveniji je posledica “krompirjevih počitnic” šolarjev in dijakov, kar organizatorji različnih prireditev na tematiko ameriške izmišljotine pridom izkoriščajo. Kako bo otrok vedel o prvi slovenski  izdani knjigi, o prvem slovenskem prevodu Svetega pisma, če ga njegovi starši od malih nog okupirajo z ideologijo izmišljenega praznika, kateri nima nobene vrednosti za njegov kulturni in domovinski razvoj. S temi dejanji pa se srhljivo zmanjšuje posameznikova domovinska in narodnostna zavest. Zabave za omenjeno izmišljotino pa postajajo tudi v različnih levih “alternativnih” klubih odlična priložnost za bizarne maske članov LGBT skupnosti, kjer se odlično skrijejo med množico obiskovalcev.

Ali bo Primož Trubar izginil iz slovenske narodne zavesti. (foto:STA)

Ali bo Primož Trubar izginil iz slovenske narodne zavesti. (foto:STA)

Prva slovenska izdana knjiga je bil Trubarjev Katekizem

Reformacija je bila versko, kulturno in politično gibanje v 16. in 17. stoletju, ki je predstavljalo odgovor na nepravilnosti delovanja cerkve. Osrednja osebnost slovenskega protestantizma je postal Primož Trubar.  Leta 1550 je izšla prva knjiga v slovenskem jeziku in prva slovenska tiskana knjiga Katekizem. Z naslovne strani ne izvemo ne avtorja ne letnice in kraja tiskanja ne tiskarjevega imena. Trubar se je skril pod psevdonim Rodoljub Ilirski (Philopatridus Iliricus), ker je bilo v nemških deželah, kjer je bival kot izgnanec, tiskanje protestantskih knjig prepovedano. Istega leta je Katekizmu dodal tudi Abecednik, rešitev za tisto kmečko prebivalstvo, ki ni znalo brati.

Globalistična izmišljotina bo uničila zgodovinsko vrednost Primoža Trubarja

Slovenija temelji na krščanski tradiciji in kulturi že nekaj stoletij. Ob tem je Primož Trubar postal eden izmed velikanov slovenske zgodovine. A njegova vrednost se iz leta zmanjšuje. Nadaljnji koraki in poveličevanje globalistične izmišljotine pa bo prinesla negativne učinke. Tragično, a žal grozljivo resnično.

Luka Perš

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine