10.9 C
Ljubljana
torek, 27 septembra, 2022

Bliža se svetovno balonarsko prvenstvo – v Prekmurju!

Piše: M. Bo.

V Prekmurju bo med 16. in 23. septembrom potekalo svetovno prvenstvo v poletih s toplozračnimi baloni. Da se bo eden od največjih letalnih dogodkov zgodil prav v Sloveniji, ima največje zasluge Štefan Pavlinjek, ustanovitelj uspešnega podjetja Roto, član SBC – Kluba slovenskih podjetnikov in velik balonarski zanesenjak, ki ga je ta šport za vedno okužil pred tremi desetletji.

Prekrasna kulisa z desetinami balonov na obzorju. Idilična prekmurska ravnica. Preleti akrobatskih pilotov, ki izvajajo vratolomne trike, vključno s Petrom Podlunškom, prvim Slovencem, ki je tekmoval v svetovnem prvenstvu Red Bull Air Race. Koncerti. Izvrstna hrana in pijača. Nepozabno druženje. Vse to prinaša 24. svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, ki ga je v Slovenijo pripeljalo podjetje Roto. Enega največjih letalnih dogodkov na svetu in v 30-letni zgodovini samostojne države bo gostila prekmurska prestolnica Murska Sobota.

Nalezljiva strast

Da bo svetovno prvenstvo v Sloveniji, ima največ zaslug Štefan Pavlinjek, ustanovitelj uspešnega podjetja Roto. Pavlinjek je bil v Sloveniji eden prvih, ki se je okužil z balonarstvom. Bilo je okoli leta 1990. In bila je ljubezen na prvi polet. Bilo je nepovratno. »Spominjam se prvega poleta. Takrat so bili baloni posebna atrakcija,« pravi Pavlinjek, član upravnega odbora SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, ki povezuje najboljše podjetnike v državi. »Ko enkrat letiš, si vedno pilot,« o balonarstvu, tej nalezljivi strasti, pravi Pavlinjek.

Svetovno prvenstvo bo potekalo med 16. in 23. septembrom. Osrednji del dogodka bo potekal na letališču Murska Sobota in dvorcu Rakičan. Za pravi spektakel bo poskrbelo 105 tekmovalnih ekip iz 52 držav in 40 fiesta balonov.

Slovesnost ob odprtju bo potekala ob paviljonu Expano. (Foto: SBC)

Obeta se bogat spremljevalni program: slovesnost ob odprtju z letalskim mitingom in s koncertom ob paviljonu Expano, vzlet plinskih balonov, komercialni fiesta poleti (priložnost za vse, ki bi si v času prvenstva želeli poleteti z balonom) ter bogat program za otroke in mladostnike. Več kot 100 balonov bo hkrati izvedlo skupinski vzlet (fly-out) in pristanek (fly-in).

Za brezhibno izvedbo skrbi 500 ljudi

Za enega največjih dogodkov v zgodovini Slovenije, svetovno prvenstvo v poletih s toplozračnimi baloni, je zaslužen Štefan Pavlinjek, ustanovitelj uspešnega podjetja Roto, član SBC – Kluba slovenskih podjetnikov in velik balonarski zanesenjak. (Foto: STA/Nebojša Tejić)

Štefan Pavlinjek je z ekipo podjetja Roto in drugimi sodelavci, zanesenjaki, ki obožujejo pogled na svet od visoko zgoraj, v preteklosti v Sloveniji organiziral že več pomembnih balonarskih dogodkov. Tudi evropsko prvenstvo v poletih s toplozračnimi baloni. »Ko smo uspešno izvedli evropsko prvenstvo, so nam ponudili izvedbo svetovnega. Kandidirali smo in uspelo nam je,« je pojasnil Pavlinjek.

Svetovno prvenstvo bi se moralo biti v Prekmurju že pred leti, a jim je načrte prekrižala pandemija covida-19. Priprave potekajo že nekaj časa, v ekipi sodeluje okoli 500 ljudi, ki bodo poskrbeli, da bo vse potekalo brezhibno. Glavni pokrovitelj svetovnega prvenstva je podjetje Roto, ki je za organizacijo namenilo pol milijona evrov.

Edinstvena globalna promocija Slovenije

Svetovno balonarsko prvenstvo – v Prekmurju (Foto: SBC)

Prekmurje je za balonarje izjemna destinacija. Polet z balonom ponuja drugačno perspektivo, doživeto razlaga Pavlinjek. »Pogled od zgoraj je nekaj posebnega. Pogled od spodaj na nebo, polno balonov, prav tako.« Svetu želijo tudi s takšnim dogodkom pokazati lepote Prekmurja, vključno s kulinariko in z naravo. Gre seveda tudi za promocijo Slovenije na globalni ravni, poudarja Pavlinjek.

»Druščina bo pisana, gostili bomo več kot sto ekip iz več deset držav, od Japoncev, Kitajcev, Američanov do številnih drugih. To so ljudje dobre volje, ki obožujejo polete z baloni,« pravi Pavlinjek.

Pošta Slovenije izdala posebno znamko

Pošta Slovenije je v začetku julija izdala novo priložnostno znamko z motivom toplozračnih balonov. Znamko so izdali na pobudo Filatelistične zveze Slovenije in se tako na svoj način poklonili prihajajočemu vrhunskemu dogodku, 24. svetovnemu prvenstvu v letenju s toplozračnimi baloni.

POSLOVNE NOVIČKE

SBC volitve: Matic Vizjak je novi stari predsednik sekcije Mladi

Matic Vizjak bo funkcijo predsednika UO sekcije SBC Mladi opravljal že četrto leto zapored. (Foto: SBC)

Upravni odbor sekcije SBC Mladi je 24. avgusta izpeljal volitve, saj je konec avgusta potekel enoletni mandat predsedniku sekcije Maticu Vizjaku, iztekel pa se je tudi dveletni mandat članov UO sekcije SBC Mladi. Največ glasov za predsednika je dobil dosedanji predsednik Matic Vizjak, ki bo to funkcijo opravljal že četrto leto zapored, novi člani upravnega odbora pa so: Nejc Apšner (Nekster finance, d. o. o.), Sašo Palčič (Madwise, d. o. o.), Jana Fleišer (Dobra teta, d. o. o.), Primož Erjavec (Deltahub, d. o. o.) in Gregor Rosulnik (Prevajalska agencija Gorr, d. o. o.).

Okus teme: ste že pokusili to penino?

Celoten proizvodni postopek pridelave tega posebnega penečega se vina, Untouched by Light, poteka v popolni temi. (Foto: SBC)

Radgonske gorice, ki spadajo v skupino Celjske mesnine, so izdelale prvo, prav posebno in edinstveno penino na svetu, ki so jo poimenovali Untouched by Light. Pri njenem ustvarjanju so se zanašali na znanje, ki se v Radgonskih goricah prenaša in nadgrajuje vse od leta 1852. Celoten proizvodni postopek pridelave tega posebnega penečega se vina poteka v popolni temi; že grozdje se trga v nočeh brez mesečine in tudi vsem nadaljnjim postopkom je svetloba odvzeta. Dokazano je namreč bilo, da izpostavljenost svetlobi zmanjša intenzivnost citrusnih arom in poveča razvoj neželenih arom.

Sodobna arhitektura, inovativne rešitve in tehnološki preboj

»Pri razvoju nosilne strukture se je porodila ideja o posnemanju hrbtenice plazilcev,« je razkril Marino Furlan, lastnik podjetja Intra lighting. (Foto: SBC)

V goriškem podjetju Intra lighting, ki je član SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, z revolucionarnim, inovativnim svetilom Tracker rešujejo problem vgradne linijske razsvetljave v arhitekturi fluidnih oblik. Sodobna arhitektura presega klasične ortogonalne oblike, saj išče navdih v naravi in njenih mehkih, fluidnih formah. Maksimalno fleksibilno, popolnoma vgradno svetilo Tracker ji lahko brezkompromisno sledi v vse smeri in ponuja rešitve, ki presegajo omejitve obstoječih svetlobnih sistemov, zlasti na področju montažnih zmožnosti, ambientalne pojavnosti s komunikacijo in svetlobne funkcionalnosti.

Člani SBC v svetovnem vrhu na področju dizajna

Nagrada Red Dot je mednarodno priznana nagrada z dolgoletno tradicijo: njeni začetki segajo v leto 1955. (Foto: SBC)

Najbolj znana »rdeča pika« na svetu, nagrada Red Dot, ki v svetovnem merilu nagrajuje odličnost produktnega oblikovanja, je tudi letos podelila priznanja. V krogu SBC – Kluba slovenskih podjetnikov so jo prejeli: podjetje Intra lighting za svetilo Tracker, ki v svoji fluidni obliki sledi arhitekturi, podjetje Akrapovič, ki je prejelo kar tri rdeče pike, podjetje Moja čokolada, ki je navdušilo z blagovno znamko BAM – Become A Master v kategoriji »food & beverage brand«, in studio Sito (ex Gigodesign), ki je z naročnikom Adria Dom za družino mobilnih hiš Xline prejel celo oblikovalskega oskarja Red Dot.

Najnovejše poslovne novice si lahko ogledate tukaj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine