12.2 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Bizarno: tako Juretu Lebnu kot Samo Fakinu prenehala ministrska funkcija, slednjega bo začasno nasledil kar Marjan Šarec osebno!

Državni zbor se je v uvodu današnje izredne seje seznanil z odstopom Sama Fakina s funkcije ministra za zdravje, s čimer je Fakinu funkcija tudi prenehala. Obenem so se poslanke in poslanci seznanili, da bo zdravstveni resor začasno vodil premier Marjan Šarec, ki pa bo predvidoma še danes v DZ poslal kandidaturo Aleša Šabedra za novega ministra.

 

Čeprav je že dlje časa znano, da bo Šarec namesto Fakina predlagal generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Šabedra, pa je premier v torek v DZ poslal obvestilo, da bo do imenovanja novega ministra vodenje zdravstvenega resorja prevzel sam. V njegovem kabinetu razlogov za to niso pojasnili, saj da gre pač za Šarčevo odločitev.

Neuradno pa je slišati, da Šarec ni bil zadovoljen z vodenjem aktualne državne sekretarke Pie Vračko, ki je v vmesnem času nadomeščala Fakina. Nezadovoljstvo je bilo zaznati že po nedavnem koalicijskem srečanju na Brdu pri Kranju, kjer je Vračkova predstavila predloge rešitev zakona o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov.

V premierjevem kabinetu so zagotovili, da Šarec ostaja pri odločitvi, da za novega ministra za zdravje predlaga Šabedra. Ob tem pričakuje, da bo DZ v najkrajšem možnem času imenoval novega ministra, predvidoma do konca marca. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi bila seja parlamentarnega odbor za zdravstvo v ponedeljek zjutraj.

Šarec je sicer Fakinovo pismo o odstopu z ministrske funkcije prejel 8. marca. Kot je v njem pojasnil Fakin, se mu zdravstveno stanje izboljšuje prepočasi, da bi lahko funkcijo zadovoljivo opravljal. Premier je še isti dan napovedal, da bo za novega ministra predlagal Šabedra, ki je v začetku lanskega leta prevzel vodenje ljubljanskega UKC.

V nadaljevanju današnje seje se je DZ seznanil tudi z odstopom Jureta Lebna s funkcije ministra za okolje in prostor.

A glede na dejstvo, v kakšnem stanju je javno zdravstvo, se lahko vprašamo, ali gre lahko še nižje, če bo omenjeni resor prevzel kar premier osebno. Lahko se tudi vprašamo, koliko ljudi je doslej umrlo zaradi neurejenega javnega zdravstva, pa bi lahko v normalnih okoliščinah še naprej živeli…

Zadnje novice

Sorodne vsebine