12.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Bitka za NPU: o bodočem prvem možu naj bi odločal Šarec osebno (beri: njegovi botri), njegov favorit pa razvpiti Dušan Florjančič? So na NPU res trgovali z ovadbami?

Kot je znano, bo morala Šarčeva vlada v letu 2019 ugrizniti v novo kadrovsko kislo jabolko, namreč najti novega prvega človeka Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Dosedanji direktor NPU Darko Majhenič sicer od prvega januarja letos dalje vodi NPU kot vršilec dolžnosti, saj se mu je mandat iztekel. V igri pa so različni scenariji.

 

Zanimivo je sicer, da skopo poročilo STA navaja, da se je na razpis za novega generalnega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) prijavilo pet kandidatov, kot so pojasnili na ministrstvu za javno upravo, vendar imen kandidatov niso razkrili. Nič hudega – imena je že pred skoraj mesecem dni razkril Bojan Požar na portalu Požareport. Kot je zapisal, se je poleg dosedanjega direktorja Majheniča na razpis prijavil še Dušan Florjančič, vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto na generalni policijski upravi, poleg njega pa še Mitja Gregorc, višji kriminalistični inšpektor in preiskovalec NPU, Igor Lambergar, namestnik predsednika komisije za preprečevanje korupcije, ter Aleš Hohnjec, bivši analitik in nekdanji vodja operative pri Sovi.

Kot piše Požar, naj bi bila za imenovanje novega direktorja NPU formalno zadolžena direktorica policije Tatjana Bobnar, vendar naj bi ime novega prvega človeka NPU v resnici izbral kar premier Marjan Šarec sam, verjetno tudi ob prišepetavanju ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja in državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Damirja Črnčeca, nekdaj prepoznavnega po protimigrantski retoriki (vendar je v času sprejemanja zloglasnega marakeške deklaracije – utihnil).

No, k temu naj dodamo, da bodo verjetno o prvem možu NPU odločali predvsem Šarčevi botri iz ozadja, ki ne bodo pustili, da bi se na pomembno funkcijo v represivnih organov izmuznil kakšen »nepreverjen kader«.

Celoten članek Požareporta si sicer lahko preberete TUKAJ. Izpostavimo pa naj samo to, da za Šarčevega favorita velja Dušan Florjančič, za katerega Požareport piše, da velja za “konfliktnega”, da »pogosto kritizira NPU, na sestankih razlaga, da konec tega leta odhaja v pokoj, saj že izpolnjuje pogoje za upokojitev. Medijem se na polno izogiba, zlasti po komunikacijskem fiasku po aferi razkritja pranja iranskega denarja v Novi Ljubljanski banki, imel pa naj tudi “težave s transparentnostjo”, saj naj bi vsaj po navedbah naših virov kot vodja sektorja vsak mesec prejemal dodatke za pripravljenost za delo na domu, najvišje možno izplačilo nadur in še izplačila za povečan obseg dela. Pravijo, da če bi mediji v primerih Pivovarne Laško, Istrabenza in Čiste lopate zaprosili za izpise njegovih prihodkov v letih 2006 do 2009, bi menda lahko nastala ena od večjih afer znotraj policije.«

Če drži navedba Požareporta, da je Florjančič Šarčev favorit, se velja vprašati, zakaj. Verjetno ne samo zaradi Naši viri trdijo, da bi v primeru, če bi Florjančič postal direktor NPU, represivne organe v primeru gospodarskega kriminala še lažje usmerjali v skladu z interesi naročnikov pregonov. Kot trdijo viri, naj bi bil prav Florjančič glavni organizator kriminalistične preiskave v našem največjem ladjarskem podjetju Splošna plovba, zadnja velika preiskava take vrste je bila lani poleti, po nekaterih podatkih naj bi bil finančni »boter« preiskave Peter Mahnič iz podjetja Mercata, torej manjšinskega lastnika Splošne plovbe, sicer pa enega najbogatejših Slovencev. Vendar naj bi se že vsa leta prej, odkar je bil Darko Majhenič direktor NPU, dogajal precej nenavaden tokokrog, saj naj bi se kazenske preiskave in pregoni dogajali tudi s plačevanjem uslug odvetnikom in bivšim kriminalistom, ki naj bi samo spisali kazenske ovadbe – seveda za masten denar. V tej zgodbi naj bi se pojavljali še dve pomembni osebi: razvpiti tožilec Jože Kozina, ki si je z lanskim izražanjem simpatij do Levice sprožil pravi pretres in je bilo tudi ugotovljeno, da je s tem kršil kodeks tožilske etike, pa tudi sedaj že pokojni kriminalist Simon Golub, ki je leta 2013 umrl v sumljivih okoliščinah (uradno naj bi padel z lestve), znan pa je po tem, da je v predalu zadržal zadevo Farrokhzadeh, ki se navezuje na pranje iranskega denarja v NLB. Osumljen je bil prejemanja podkupnine, umrl pa je le dan pred zaslišanjem. Članek o tem lahko preberete TUKAJ. S tem se seveda krog zaključi, saj se tudi Florjančiča omenja v povezavi z afero NLB.

Če bo torej prišlo do pričakovane kadrovske odločitve, bo zagotovo zanimivo opazovati, kje vse bodo kriminalisti iz NPU v bodoče opravljali preiskave in kako bodo le-te potekale, če drži, da dejavnost NPU usmerja t. i. umazani denar. Zagotovo bomo v prihodnje stanje v NPU preverjali in zbirali informacije o tem, kdo vse se zbira na skrivnostnih sestankih, kjer nastajajo načrti za hišne preiskave na področju gospodarskega kriminala.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine