18 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

Bi se rada Tanja Fajon in Matjaž Nemec odrekla Borutu Pahorju?

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Vse glasnejše postajajo govorice, da naj bi se določeni predstavniki stranke SD želeli znebiti svojega nekdanjega predsednika in predsednika države Boruta Pahorja. Delo je razkrilo, da stranka prek javnomnenjske ankete sprašuje anketirance, ali bi se morala stranka SD distancirati od Pahorja. Medtem pa Fajonova drvi v vse večjo radikalizacijo stranke, s čimer bo težko dosegla visoko priljubljenost stranke, kot je to uspelo Pahorju leta 2008. Požar opozarja, da gre v tem primeru za pokvarjeno igro, saj je ravno Pahor zaslužen za politično kariero Fajonove in Matjaža Nemca. “Ker brez Pahorja nekdanja novinarka Fajonova nikoli ne bi postala evropska poslanka, ampak ostala povsem povprečna poročevalka javnega zavoda RTV, Nemec pa bi ostal napol izobraženi trgovski potnik nekje na ulicah Nove Gorice, kar je do prihoda v Pahorjev vladni kabinet dejansko tudi bil,” je dejal Požar.

V prejšnjih dneh smo že pisali, da je vodstvo stranke SD naročilo anketo pri agenciji Ninamedia, Delo pa je pri tem še razkrilo, da je sovražna nastrojenost zoper predsednika države in nekdanjega predsednica stranke SD, Boruta Pahorja, visoka. “Največja zamera do aktualnega predsednika države izvira iz njegove kooperativnosti z Janšo in premajhne kritičnosti do spornih ravnanj,” so zapisali v Delu. Kot kaže, se v stranki SD bojijo, da bi Pahorju uspel morebiten preboj v državnem zboru, saj stranka SD med drugim sprašuje anketirance, ali bi se morala stranka SD distancirati od njega.

Pahor je na parlamentarnih volitvah stranko SD popeljal do zmage, sam pa je bil premier poln mandat. Politika izključevanja Tanje Fajon se stranki SD vse bolj pozna, saj je še pod vodstvom Pahorja prepričala 27 odstotkov volivcev, pod vodstvom Fajonove pa je teh za polovico manj. Po več kot letu dni vodenja stranke pa se ta rezultat ni bistveno spremenil. Nekdanji novinar Miro Petek meni, da bo članstvo stranke SD najbrž kmalu spoznalo, da izključujoča in agresivna retorika pelje stranko v pogubo. “In Tanja Fajon ne bo več dolgo vodila to stranko, ki je bila najmočnejša, ko jo je vodil Borut Pahor. Iz njegovih ust takšnega gneva in izključevanja ni bilo slišati,” je poudaril Petek.

Predsednik republike Borut Pahor je po navedbah medijev vse večji trn v peti Tanji Fajon in Matjažu Nemci v stranki SD. (Foto: STA)

Po mnenju raziskovalnega novinarja Bojana Požarja je Pahor eden najbolj povezujočih in strpnih politikov v državi, medtem pa stranka SD z distanciranjem od predsednika države “drvi v tudi sicer nevarno radikalnost”. Kot je opozoril tudi politični analitik, urednik tednika Domovina in član upravnega odbora Združenja novinarjev in publicistov Slovenije dr. Tino Mamič, imajo desnosredinske stranke sposobnost povezovanja, po drugi strani pa nimamo levosredinske stranke, ki bi lahko iskala stične točke s strankami na levici, ki vse bolj drvijo v radikalnost. Posledica tega je, da se stranka SD raje z Levico in stranko LMŠ bori za od 20 do 25 odstotkov volivcev skrajno levega volilnega telesa, kot pa da bi iskala volivce med neopredeljenimi.

Gre za osebno zamero do Pahorja?
Požar poudarja, da gre pri zameri do Pahorja tudi za “personalno dimenzijo”, pri čemer naj bi želela Fajonova in poslanec SD Matjaž Nemec izdati človeka, ki je osebno neposredno zaslužen za njuno politično kariero. “Ker brez Pahorja nekdanja novinarka Fajonova nikoli ne bi postala evropska poslanka, ampak ostala povsem povprečna poročevalka javnega zavoda RTV, Nemec pa bi ostal napol izobraženi trgovski potnik nekje na ulicah Nove Gorice, kar je do prihoda v Pahorjev vladni kabinet dejansko tudi bil,” je dodal Požar in izrazil mnenje, da je razmišljanje o izdaji Pahorja z njune strani pokvarjeno. “Skrajno nevarno igro se gre vse bolj radikalna stranka SD. In njihov odnos do slovenstva nas mora še kako skrbeti!” so poudarili na portalu e-Maribor.

Sorodne vsebine