10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Besedičenje nekdanjega prvaka SD Dejanja Židana, da Slovenija ni izgubila terana, je sramotno dejanje, sporočajo iz SDS

“V Slovenski demokratski stranki z žalostjo sprejemamo novico, da je Slovenija izgubila tožbo na Sodišču Evropske unije glede zaščite imena teran. V poslanski skupini SDS smo leta 2017 opozarjali, kaj se lahko zgodi zaradi neodgovornega dela tedanjega ministra mag. Dejana Židana. Slovenija oziroma tedanja Vlada RS ni uspela zaščititi imena teran, zato je današnje besedičenje oziroma celo proslavljanje uspeha mag. Židana, da “Slovenija ni izgubila terana,” sramotno,” se je odzvala največja parlamentarna in vladna stranka o izgubljeni tožbi proti Hrvaški v zadevi teran na Sodišču Evropske unije.

 

Slovenija je danes doživela novo zaušnico na evropskem sodnem parketu. V zadevi teran, ki jo je zakuhal nekdanji predsednik Socialnih demokratov mag. Dejan Židan v takratni vlogi ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je Hrvaški dovoljeno, da lahko v trženju svoje znamke Vina Istre napišejo na svoje stekleničke besedo teran. V SDS menijo, da ni bilo nikoli govora o izgubi terana, ampak o ekskluzivni uporabi imena teran za slovenske vinarje. Žal se je to z zavrnitvijo sodbe tudi zgodilo.

Slovenska južna soseda Hrvaška je po mnenju največje parlamentarne stranke pod posebnimi pogoji dobila možnost uporabe in izrabe imena teran, kar pa gre na veliko škodo slovenskih pridelovalcev terana. Tile so preveč verjeli in zaupali v politične odločitve Dejana Židana. “Zato danes ne moremo več izgovarjati “teran je bil, je in bo samo slovenski,” saj ga glede na delegirani akt in izgubo sodbe lahko uporabljajo tudi na Hrvaškem,” so se kritično odzvali v SDS na politične odločitve v zadevi teran nekdanjega kmetijskega ministra Dejana Židana iz vrst Socialnih demokratov.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine