-1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Bataljonska bojna skupina uspešno prestala preverjanje bojne pripravljenosti

Bataljonska bojna skupina 72. brigade Slovenske vojske (SV) je uspešno končala usposabljanje in na preverjanju bojne pripravljenosti dosegla oceno, da je pripravljena za bojno delovanje, so danes sporočili z ministrstva za obrambo. Na ta način je omenjena skupina pripravljena za izvajanje bojnih delovanj v naslednjih štirih letih.

Kot so sporočili, so preverjanje bojne pripravljenosti po metodi, standardih in merilih Nata opravili ocenjevalci SV, ki sta jih spremljala častnika iz Natovega poveljstva v Izmirju. Preverjanje je potekalo na petih področjih: priprave in načrti, delovanje, logistika, komunikacijsko-informacijska podpora, kadri in administrativno področje.

“Vsa področja so bila ocenjena z oceno pripravljeni za bojno delovanje. Pri tem je bataljonska bojna skupina po najzahtevnejših merilih zavezništva dosegla standarde usposobljenosti, ki veljajo za sile v visoki stopnji pripravljenosti za bojno delovanje, ter je pripravljena in certificirana za izvajanje bojnih delovanj v naslednjih štirih letih,” so zapisali na ministrstvu.

Bataljonsko bojno skupino so znotraj 72. brigade oblikovali marca 2017. Sestavlja jo 820 pripadnikov stalne sestave, njena osnovna bojna tehnika pa so osemkolesna bojna vozila svarun 8×8 in valuk 6×6. V njej je več kot 200 različnih bojnih in drugih vojaških vozil.

Enota je na preverjanju v februarju dobila oceno nepripravljena za bojevanje. Neuspeh enote je v javnosti zelo odmeval, burni so bili tudi odzivi v politiki. Predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor ter predsednik vlade Miro Cerar sta od ministrice za obrambo Andreje Katič zahtevala poročilo o ukrepih za dodatno usposabljanje bataljonske bojne skupine. Neuspeh preverjanja je med drugim odnesel tudi takratnega načelnika generalštaba SV Andreja Ostermana.

Pozneje je znotraj vojske prišlo do še nekaj menjav, med drugim je novi načelnik generalštaba SV Alan Geder sredi marca zamenjal poveljnika 72. brigade. Vodenje brigade je prevzel polkovnik Uroš Paternus.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine