13 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Barbarstvo brez primere: komunisti po končani vojni uničevali spominska obeležja na obstoječih grobiščih

O tem, koliko prelite krvi je za seboj pustila komunistična revolucija, vemo že veliko. O tem pričajo prikrita grobišča oz. morišča po vsej Sloveniji. Vsa ta morišča so bila vedno neoznačena, mrtvih je bila odvzeta pravica do dostojanstvenega pokopa, svojcem pa pravica do žalovanja.

 

Manj znano pa je, da so komunisti hkrati uničevali vsa druga obeležja padlim v vojnah. Občinsko glasilo občine Markovci (blizu Ptuja) je tako objavilo članek o tem, kako so Nemci v teku vojne postavili obeležje padlim mobilizirancem v Markovcih. Seveda ni šlo za prave nemške vojake, ampak za slovenske mobilizirance. Ker je bil prevoz padlih vojakov na skupno grobišče v tistem času neizvedljiv, so jih pokopavali lokalno in grobove tudi označili. Komunistični oblastniki pa so obeležje v Markovcih takoj po končani vojni odstranili.

Kot piše v članku, so Nemci za takšna majhna grobišča uredili t. i. gaje junakov na mirnem kraju izven naselij, da so jih lahko obiskovali starejši ljudje in zlasti matere padlih vojakov. Večino teh gajev junakov na Štajerskem so odprli 21. marca 1943, ko je bil t. i. dan vojske. Tako so tisti dan odprli takšno obeležje tudi med Markovci in Zabovci.

Kakorkoli že, komunisti so poleg tega, da žrtvam svojih revolucionarnih čistk niso namenjali dostojanstvenega pokopa, odstranjevali že obstoječa obeležja in jih uničevali. Barbarstvo brez primere torej!

Zadnje novice

Sorodne vsebine