4.1 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Bandellijeva odstopna izjava že v državnem zboru, kamor se bo Bandelli po vsej verjetnosti tudi vrnil. Je na obzorju nova vladna kriza?

Premier Marjan Šarec je DZ obvestil, da je danes prejel nepreklicno odstopno izjavo ministra, pristojnega za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo, Marka Bandellija. Ministru bo funkcija prenehala, ko se bo z odstopom seznanil DZ.

 

DZ se mora sedaj z odstopom ministra seznaniti v sedmih dneh. Po tem bo imel premier deset dni, da predlaga novega ministra ali obvesti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali kakšen drugi član njegove vlade.

Bandelli je odstopno izjavo podpisal v torek. K odstopu ga je v ponedeljek pozval premier; če minister ne bi sam odstopil, bi njegovo zamenjavo predlagal predsednik vlade.

Šarec je Bandellija k odstopu pozval na razgovoru, na katerega ga je povabil po tistem, ko so mediji razkrili njegovo septembrsko elektronsko sporočilo županskemu kandidatu Komna Eriku Modicu. Temu je Bandelli ob očitkih glede kandidiranja tudi zažugal, da že ve, kaj pomeni nepodpora dveh resorjev, ki ju vodi SAB.

Premier je v objavi na družabnem omrežju Facebook med razlogi za zamenjavo ministra navedel, da kljub drugačnim navodilom ni pripravil informacije o črpanju sredstev EU, ki je ena od prednostnih nalog vlade. Drugi sklop razlogov pa se je nanašal na omenjeno elektronsko sporočilo Modicu, in sicer je po premierjevih navedbah nedopustno, da je Bandelli pridobitev javnih sredstev pogojeval z umikom županske kandidature.

Bandelli, ki se je za sporočilo Modicu opravičil, je v torek očitke o slabem delu zavrnil in pojasnil, da je zaradi napak, ki jih je odkril, ustavil objavo poročila ter zahteval pripravo novega, ki je trenutno v medresorskem usklajevanju in naj bi ga Šarec dobil prvi.

Očitno se Bandelli vrača v poslanske klopi, kjer ga je med poslanci SAB zamenjala Maša Kociper, znana po svojem nastopu, v katerem je fiskalno pravilo razložila s krogci. Nekateri viri že namigujejo, da bo Kociprova naslednica Bandellija v vladi. Vendar ne bo šlo zlahka, saj je zaradi dogajanja močno razburjena tudi predsednica stranke Alenka Bratušek, ki je včeraj krepko požugala premierju Marjanu Šarcu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine