8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Avstrijska Koroška: 10 let neizpolnjenih obljub

Piše: L. K.

Minilo je 10 let od podpisa o dvojezičnih krajevnih napisih na avstrijskem Koroškem. Ob tem NSKS – Narodni svet koroških Slovencev ugotavlja, da so bila pogajanja očitno le fiktivna. Kot so v NSKS še zapisali v sporočilu za javnost, je takratni državni sekretar Josef Ostermayer po lastnih besedah tedanjemu deželnemu glavarju Gerhardu Dörflerju že decembra 2010 izročil seznam vseh krajevnih imen, pogajanja pa so se začela šele februarja 2011. 

Danes je iz številnih prispevkov razbrati, da so bili v številne pogovore pred dejanskim pogajanjem vključeni predstavniki Republike Slovenije, zastopniki t. i.  domoljubnih organizacij in očitno tudi dva predsednika drugih zastopniških organizacij koroških Slovencev. Edino le predsednik NSKS, Valentin Inzko, da se je bo besedah Dörflerja pridružil šele pozneje.  Rezultat pogajanj je krivičen, piše NSKS v sporočilu za javnost, zaradi česar ga je Zbor narodnih predstavnikov na svoji takratni seji tudi odklonil. Predsednik NSKS Valentin Inzko pa je sodeloval pri pogajanjih, podpiral doseženi kompromis in ga tudi podpisal zaradi pritiskov, zaradi miru v deželi in predvsem tudi zaradi številnih obljub, ki so jih dali pogajalci. Obljube izpred desetih let pa še danes niso izpolnjene, ugotavljajo pri NSKS. 

Najpomembnejša dana obljuba, ki ni bila izpolnjena je bila, da bo nov Zakon o narodnih skupnostih hitro pripravljen, obljubljena je bila tudi sistemska rešitev za Slovensko glasbeno šolo, ki je po prevzemu s strani deželnega šolstva izgubila polovico svojih učenk in učencev. 

Tako ob 10-letnici memoranduma predsednik NSKS Valentin Inzko meni, »da bi morala slovenska narodna skupnost pripraviti katalog idej za naslednjih deset let, predvsem na področju šolstva, saj bi vsak član manjšine moral imeti možnost izobraževanja v slovenščini od predšolske vzgoje do univerze. Prav tako se morajo ustrezno urediti raba slovenščine na občinski ravni, drugih uradih in sodiščih, priznanje slovenščine kot drugi deželni jezik ter reformirati organiziranost narodne skupnosti«, še piše v današnjem sporočilu za javnost NSKS.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine