12.6 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Avstrija in Italija gledata na svojo varnostno situacijo – to je za Fajonovo konec sveta!

Ob zaslišanjih bodočih evropskih komisarjev je svojih pet minut slave spet doživela evropska poslanka Socialnih demokratov Tanja Fajon. Fajonova je med zasliševanjem bodoče evropske komisarke za notranje zadeve, Švedinje Ylve Johansson, ponovno predavala o kršitvi – nadzorovanju notranje meje med Slovenijo in Avstrijo – ter jo spraševala, kdaj bo odpravila to anomalijo v schengenskem območju. “Lepo vas prosim, vrnite se v realnost in raje razmislite, kako bi z varovanjem schengenske meje odpravili vzroke za nadzor notranjih meja,” pa ji je vrnil strokovnjak za nacionalno varnost Boštjan Perne.

Tanjo Fajon moti, da se ne more po vseh državah Evropske unije, ki so sprejete v schengensko območje, prosto voziti, ne da bi doživela kontrolo meje v eni izmed držav Evropske unije. Ob naraščajočem številu ilegalnih migrantov so se nekatere države EU odločile, da vzpostavijo mehanizem notranjih meja. Tiste države, ki so se tega problema resno lotile, imajo večinoma mir in se ne soočajo z neprijetnimi težavami v zvezi z ilegalnimi migranti. Med njimi je tudi Avstrija.

Zato se je Fajonova lotila bodoče komisarke za notranje zadeve, Švedinje Ylve Johansson, z vprašanjem: “Boste torej dovolili državam članicam, da nadaljujejo z nezakonito prakso izvajanja kontrol na notranjih mejah, dokler EU ne bo dosegla dogovora o skupni migracijski in azilni reformi?” Med drugim se je obregnila tudi ob odhajajočo Junckerjevo komisijo glede hrvaškega vstopa v schengen, čeprav že Nemčija in Nizozemska odločno nasprotujeta hrvaškemu vstopu ter bo še nekaj časa prav Slovenija zadnji branik vstopa ilegalnim migrantom pred območjem prostega gibanja v Evropski uniji.

Norost: odpravila bi ograjo notranje varovanje meja

Fajonova pa dela iz muhe slona, saj če bi se kdaj srečala s slovenskimi migrantskimi delavci v Pomurju, ki delajo v Avstriji, bi ji lahko povedali, da so na glavnih pomurskih mejnih prehodih večinoma nastanjeni vojaški kadeti, ki se več ali manj čez dan dolgočasijo. Medtem ko na majhnih vaških obmejnih prehodih ni nobenih kontrol in lahko vsak mirno prečka mejo. A naša evropska multikulti poslanka Tanja tega ne ve, ker ji veliko več pomeni zavzemanje za ilegalne migrante in njihove pravice kot pa težave migrantskih delavcev, ki morajo povrhu plačevati še krivičen davek naši državi. Tanji Fajon pa je tudi veliko bolj pomembno delovanje albanske manjšine v Sloveniji in zavzemanje za vizume za prosto potovanje prebivalcev Kosova, kar je dokazala tudi v kampanji za evropsko poslanko.

To je to. Po opozorilu obeh poslancev bosta Avstrija in Italija umaknili nadzor in se nam javno opravičili. Večkrat… ?

Lepo vas prosim, vrnite se v realnost in raje razmislite, kako bi z varovanjem šengenske meje odpravili vzroke za nadzor notranjih meja. https://t.co/Yprbo1PrNk

— Boštjan Perne (@bostjanperne) October 1, 2019

Avstrija in Italija gledata na svojo varnostno situacijo, medtem ko je Šarčevi vladi vseeno.

Vendar težava ni Avstrija, ampak politika vlade Marjana Šarca, ker ne ukrepa odločno in ne poveča število varnostnih organov na meji s Hrvaško. Ob tem je popolnoma nejasna vloga vojakov, ki nimajo nobenih pooblastil, da bi ukrepali, kar še dodatno povečuje zmedo v našem varovanju južne meje. Čemu smo jih potem sploh poslali, če ne morejo ukrepati?! “To je to. Po opozorilu obeh poslancev bosta Avstrija in Italija umaknili nadzor in se nam javno opravičili. Večkrat … Lepo vas prosim, vrnite se v realnost in raje razmislite, kako bi z varovanjem schengenske meje odpravili vzroke za nadzor notranjih meja,” ji je preko Twiterja vrnil strokovnjak za nacionalno varnost Boštjan Perne.

Zaslišanje evropske poslanke Tanje Fajon bodoče evropske komisarke  Ylva Johansson si lahko ogledate TUKAJ.

Tukaj pa ima naša vlada veliko odgovornost, saj smo zadnja država, ki varuje schengensko mejo iz južne balkanske smeri, od koder je prišel tudi najbolj množičen prihod ilegalnih migrantov. Čeprav je teren za postavitev tehničnih ovir oziroma ograje na meji s Hrvaško zelo zahteven, je to ena izmed rešitev; Šarčeva vlada bi morala nujno reagirati, vendar ji je za varnost slovenskih državljanov popolnoma vseeno. Čeprav smo doživeli incidente, kot so bili ugrabitev 79-letnega Mirka Moravca ter pretepi in grožnje ilegalnih migrantov osebju v azilnem domu na Viču, ki se v preteklosti v Sloveniji niso dogajali, se slovenski levičarski vladi področje naše varnosti ne zdi problematično.

Samo Samec

Zadnje novice

Sorodne vsebine