15.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Arso za vzhodni del države zaradi pričakovanih močnejših nalivov izdal oranžno opozorilo

Piše: STA

Vremenoslovci so za danes izdali oranžno opozorilo za osrednjo in obe vzhodni regiji. Napovedujejo, da bodo popoldan posebej na vzhodu nastajale močne nevihte z nalivi in sunki vetra. Meteorolog Brane Gregorčič ljudem svetuje, naj preventivno očistijo odtoke in pospravijo predmete, ki bi jih lahko odnesli sunki vetra.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) napovedujejo, da se bodo padavine danes postopno razširile nad celotno državo. Plohe in nevihte so se zjutraj sicer pojavljale bolj na zahodu države. “Čez dan se bo ob prehodu vremenske motnje težišče vremenskega dogajanja pomaknilo bolj nad vzhodno Slovenijo. Močne nalive in sunke vetra lahko popoldan pričakujemo posebej na območju Štajerske, Prekmurja, dela Posavja in dela Koroške,” je za STA dejal Brane Gregorčič.

Svetuje, da ljudje preventivno očistijo odtoke, saj se lahko pojavljajo težave z meteorno vodo. Vodotoki predvidoma zaradi kratkotrajnosti padavin ne bodo poplavljali, se pa lahko zgodi, da bo ponekod poplavila meteorna voda. “Šibke točke so predvsem podvozi in območja, kjer je oblika terena ali odvodnjavanje tako, da se lahko ob močnih nalivih pojavljajo težave,” je navedel. Pred sunki vetra je dobro okrog bivališč tudi pospraviti, predvsem predmete, ki jih lahko veter odnese, je priporočil.

Po podatkih hidrologov Mura in Drava ohranjata veliko in ustaljeno vodnatost. Pretok Drave se bo do noči še povečal. Verjetna bodo manjša razlivanja na običajnih območjih. Drugod po državi se vodnatost počasi zmanjšuje, izraziteje v zahodni polovici države.

Bodo pa ob prehodu neviht z nalivi popoldne reke ponovno naraščale. Možno bo hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov, lahko pride tudi do zastajanja padavinskih voda. Verjetnost za ta pojav bo večja v vzhodni polovici Slovenije.

V sredo bodo pretoki večjih rek v zahodni in vzhodni Sloveniji še zmerno naraščali, drugod pa bodo reke že upadale. Ob krajevnih plohah in nevihtah bodo lahko ponovno narasli posamezni hudourniški vodotoki na severu države.

Najvišje dnevne temperature se bodo danes gibale od 15 do 23 stopinj Celzija. Zvečer in ponoči bodo padavine v večjem delu države prehodno ponehale. Za sredo pa vremenoslovci napovedujejo krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše na severu države, so zapisali na Arso.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine