21.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Argonavtski festival 2022 – Podoživljanje grške legende na Vrhniki

Piše: C.R.

Med 9. in 12. junijem bo na Vrhniki potekal Argonavtski festival, ki tudi letos prinaša za vsakogar nekaj, saj njegov program vključuje kulturne, etnološke in gastronomske kot tudi zabavne, otroške in športne dogodke.

Večdnevni Argonavtski festival je največji dogodek na Vrhniki in v njeni okolici ter opozarja na dolgo in pestro zgodovino kraja ter na pomembno vlogo Vrhnike kot stičišča vodne in kopenske poti. Vsako leto v juniju se tako na Vrhniko vrnejo Argonavti z Jazonom in Medejo.

Argonavtski festival je ime dobil po grški legendi, ki pripoveduje, da je slavni grški junak Jazon zbral najslavnejše može in junake in pod vodstvom boginje Atene zgradil ladjo, imenovano Argo. Z njo so možje potovali mimo mnogih dežel, ukradli zlato runo in se borili z zmaji, vse dokler jih niso mogočne stene v Močilniku ustavile, da bi se vrnili domov. Zato so Argonavti na Vrhniki ladjo razstavili in jo na ramenih prenesli do Jadranskega morja. V spomin na čas starogrške kulture in potovanja Argonavtov imajo Vrhničani ladjo Argo na svojem grbu in kot dediči tega velikega obdobja podoživljajo legendo v času vsakoletne junijske prireditve.

Letošnja izstopajoča dogodka sta vsekakor svečano odprtje in glasbeno-zabavna prireditev Noč na Vrhniki, v okviru katere bodo številni slovenski in tuji glasbeniki pritegnili obiskovalce od blizu in daleč.

V letošnjem programu Argonavtskega festivala pa je tudi nekaj sprememb, saj so organizatorji zabavno-turistični festival tematsko obarvali in ga skrčili štiri dogajalne dni.

Poudarki letošnjega festivala so naslednji:

Četrtek, 9. 6. 2022: Otvoritveni koncert z dalmatinskimi klapami

Petek, 10. 6. 2022: Dionizov petek: odprta kuhinja, sejem, najdaljši štrukelj, živa glasba in DJ-ji

Sobota, 11. 6. 2022: Argotlon – sprejmi izziv 2022!

Sobota, 11. 6. 2022: Noč na Vrhniki 2022

Nedelja, 12. 6. 2022: Argo-navt, družinska pustolovščina

Nedelja, 12. 6. 2022: Koncert Big Band Vrhnika z gostom

Program dogodka v PDF: PROGRAM

 

Radio napovednik:

 

Nekaj utrinkov iz 2019

Naročnik oglasnega članka je Občina Vrhnika.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine