8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Aprila 17 odstotkov manj gradbenih dovoljenj za stavbe

V Sloveniji je bilo aprila izdanih 17 odstotkov manj gradbenih dovoljenj za stavbe kot marca, manj je načrtovanih tako stanovanjskih kot nestanovanjskih stavb. Z izdanimi gradbenimi dovoljenji je predvidena gradnja 179 stanovanj, kar je 36 odstotkov manj kot marca, je danes objavil državni statistični urad.

Aprila je bilo za stanovanjske stavbe pridobljenih 26 odstotkov, za nestanovanjske stavbe pa 11 odstotkov manj gradbenih dovoljenj kot v prejšnjem mesecu.

Celotna površina načrtovanih stavb bo merila nekaj več kot 102.000 kvadratnih metrov, kar je 19 odstotkov manj od površine stavb, predvidenih z gradbenimi dovoljenji v marcu. Površina načrtovanih stanovanjskih stavb je manjša za 32 odstotkov, površina nestanovanjskih stavb pa za šest odstotkov.

Velika večina, 99 odstotkov, dovoljenj je bilo izdanih za novogradnje. Število gradbenih dovoljenj za novogradnje je bilo za 17 odstotkov nižje kot marca in 28 odstotkov nižje kot aprila lani. Površina predvidenih novih gradenj je bila za 19 odstotkov manjša kot v prejšnjem mesecu in za 18 odstotkov manjša kot pred letom dni.

Z aprila izdanimi gradbenimi dovoljenji je bila predvidena gradnja 179 stanovanj, 36 odstotkov manj kot marca. Od teh jih je sedem načrtovanih v večstanovanjskih stavbah, eno v nestanovanjski stavbi, ostala pa v enostanovanjskih stavbah. Stanovanja v enostanovanjskih stavbah bodo merila povprečno 164 kvadratnih metrov, stanovanja v večstanovanjskih stavbah pa povprečno 98 kvadratnih metrov.

Največ stanovanj je predvidenih v osrednjeslovenski statistični regiji (47) sledita podravska (35) in savinjska regija (22). Najmanj je načrtovanih v koroški regiji (4), v primorsko-notranjski regiji pa z dovoljeni, izdanimi aprila, ni načrtovano nobeno stanovanje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine