0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

(ANKETA) Vlada realizira zaveze koalicijske pogodbe! Leva opozicija pa oporeka temu, kar podpira velika večina vprašanih

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

Poslanka SDS Mojca Škrinja je za javnost sporočila razveseljivo vest, da je bil zakon o dolgotrajni oskrbi končno potrjen: “Bila je naporna sobota, a sem zadovoljna. Na seji Odbora za zdravje smo potrdili zakon o dolgotrajni oskrbi. Prinaša varno starost. To pa kljub vsem sramotnim manevrom Kulovcev, da bi bil preprečili obravnavo zakona.” Zelo povedno je dejstvo, da destruktivna opozicija nasprotuje zakonu, ki ga podpira kar 67 odstotkov vprašanih, torej več kot dve tretjini oseb. To pa jasno kaže na dejstvo, da levica ruši prizadevanja te vlade, ki dela za ljudi. Predstavniki Kul-a si egoistično ne želijo njenega uspeha, ker to zmanjšuje njihove možnosti na prihajajočih volitvah. Na ljudeh pa je, da se vprašajo, ali želijo, da jim vlada nekdo, ki si dejansko prizadeva za njihovo dobro, ali pa nekdo, ki jim kot rešitev ponuja fiktivni antijanšizem. 

Kot že rečeno zakon o dolgotrajni oskrbi podpira 67,0 odstotkov anketirancev, ne podpira ga 12,0 odstotkov anketirancev, medtem ko se 21 odstotkov vprašanih glede podpore ni izjasnilo. Med tistimi, ki ga podpirajo, je sicer več žensk (69,7 odstotka) kot moških (64 odstotka).

Prav tako je med ženskami manj takšnih, ki se glede njega niso želeli izjasniti (20,3 odstotka). Če pa pogledamo podporo po pripadnosti posameznim starostnim skupinam, pa jasno vidimo, da je največ takšnih, ki zakon podpirajo, med starejšimi od 55 let (76,1 odstotka).

Vir: Parsifal

Po drugi strani pa je največ neodločenih prav v najmlajši skupini oseb, kamor spadajo tisti med 18 in 34 let – 30,3 odstotka oseb. Največ ljudi, ki podpirajo ta zakon, ima poklicno izobrazbo (74,5 odstotka), med tistimi z višjo in visoko izobrazbo pa je največ takšnih, ki  glede zakona niso opredeljeni  – 31 odstotka.

Vir: Parsifal

Nedavno smo v sklopu oddaje Glas ljudstva tudi povprašali mimoidoče, kaj si mislijo glede nasprotovanja destruktivne opozicije (konstruktivna je le SNS) o tako pomembni rešitvi, ki je bistvena zlasti za vse v jeseni življenja. Mnogi ostareli so bili zaradi takšnega ravnanja Kul-ovcev povsem zgroženi.

Osnovni demografski podatki o anketi 
V raziskavo je bilo zajetih 713 anketirancev, od tega 51,9 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 51,7 let, standardni odklon je 15,7 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (42,9 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (36,8 odstotka) in najmanj najmlajša starostna skupina (20,3 odstotka). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (31,5 odstotka), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (25,9 odstotka), 23,3 odstotka anketirancev ima poklicno šolo in 19,3 odstotka anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (53,2 odstotka), sledi mesto (29,6 odstotka) in manjši kraj (17,3 odstotka). Največ anketirancev prihaja iz osrednjeslovenske regije (25,4 odstotka), sledita podravska (15,9 odstotka) in savinjska (12,6 odstotka) regija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine