16 C
Ljubljana
petek, 6 avgusta, 2021

Anketa Valicon: 89 odstotkov vprašanih tako meni, da gredo zadeve v Sloveniji na bolje ali precej na bolje

Optimizem med Slovenci glede obvladovanja epidemije novega koronavirusa oz. bolezni covid-19 se krepi, izhaja iz podatkov rednega merjenja javnega mnenja, ki ga izvaja družba Valicon. 89 odstotkov vprašanih tako meni, da gredo zadeve v Sloveniji na bolje ali precej na bolje. Ob zaskrbljenosti za zdravje ni zaznati velikih skrbi za delovna mesta.

 

Optimizem glede obvladovanja epidemije se tako krepi. Če je po raziskavi med 6. in 8. aprilom 89 odstotkov vprašanih menilo, da gredo zadeve v zvezi s širjenjem novega koronavirusa na bolje ali precej na bolje, je bilo pred tednom dni takšnih odgovorov 66 odstotkov, še teden dni pred tem pa 56 odstotkov.

Tudi pri oceni trenutnega položaja prevladuje optimizem. V večji meri pozitivno razmere ocenjuje 58 odstotkov vprašanih, 42 odstotkov pa v večji meri negativno.

Med anketiranimi je zaznati tudi prevlado pozitivnega odnosa do vladnih ukrepov. Po merjenju med 6. in 8. aprilom tako 55 odstotkov vprašanih ocenjuje, da so trenutni ukrepi za zajezitev širjenja epidemije ravno pravšnji, kar je tri odstotne točke več kot pred tednom dni in približno toliko kot še teden dni prej.

Je pa v tem času ob zaostritvi nekaterih ukrepov narasel tudi delež tistih, ki menijo, da so ukrepi prestrogi. Po zadnjem merjenju je takšnih 26 odstotkov, kar je osem odstotnih točk več kot pred tednom dni, medtem ko je bilo pred dvema tednoma takšnih le sedem odstotkov. Se pa delež teh, ki menijo, da so ukrepi prestrogi, skozi ta teden vseeno malenkost znižuje.

Velika večina sicer še vedno ostaja zaskrbljena zaradi širjenja novega koronavirusa. V zadnjem merjenju je bilo zaskrbljenih ali zelo zaskrbljenih skupaj 78 odstotkov, kar pa je vseeno šest odstotnih točk manj kot pred tednom dni in sedem odstotnih točk manj kot pred dvema tednoma.

Največji delež vprašanih je zaskrbljenih za družino in gospodarstvo, veliko jih je strah tudi pred dolgotrajnostjo trenutnega položaja. Precej manj pa so ljudje zaskrbljeni zaradi lastnega zdravja in za svoje delovno mesto.

Za svoje delovno mesto je recimo trenutno zaskrbljenih le 19 odstotkov vprašanih, kar je sicer nekoliko več kot pred enim tednom in 14 dnevi, a še vedno razmeroma malo.

V tej luči 39 odstotkov vprašanih meni, da so vladni ukrepi za obvladovanje posledice epidemije za prebivalstvo in gospodarstvo ustrezni, še 54 odstotkov pa jih meni, da so deloma ustrezni in deloma neustrezni.

Na vprašanje, koliko časa bodo izredne razmere po njihovi oceni še trajale, je 38 odstotkov vprašanih odgovorilo, da še en mesec, prav tolikšen delež pa tudi, da še dva meseca. Tri četrtine vprašanih tako meni, da se bodo izredne razmere končale najpozneje v dveh mesecih, še 11 odstotkov pa jih meni, da v treh mesecih.

Valicon raziskavo izvaja redno. Med 6. in 8. aprilom je bil vzorec vprašanih 776.

Zadnje novice

Sorodne vsebine