10.8 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Anketa: Slovenska demokratska stranka prepričljivo vodi pred SD in LMŠ; celo SNS in SLS prehiteli SMC

Vlada premierja Marjana Šarca (Serpetinška) uživa 42,9-odstotno podporo, kar je najvišja podpora doslej, 39,8 odstotka vprašanih pa je z njo nezadovoljnih, kaže javnomnenjska raziskava Mediane za POP TV. Med političnimi strankami prepričljivo vodi SDS.

Med strankami ima največjo podporo SDS pod vodstvom Janeza Janše, pri čemer ji je podpora v primerjavi z oktobrom rahlo padla, SD pa je prehitela LMŠ in se uvrstila na drugo mesto. SDS bi po izsledkih ankete prepričala 18,3 odstotka vprašanih. Na drugo mesto bi se uvrstila SD z 8,9-odstotno podporo, na tretje mesto pa LMŠ, ki jo podpira sedem odstotkov volivcev.

Sledijo Levica s 6,1-odstotno podporo, NSi (5,5 odstotka), SNS (3,8 odstotka), SLS (3,8 odstotka), SMC (3,7 odstotka), DeSUS (3,4 odstotka) in SAB (3,2 odstotka). 16,7 odstotka vprašanih ne ve, katero stranko bi izbrali, 9,4 odstotka jih ne bi izbralo nobene, kar 4,8 odstotka vprašanih pa ni želelo odgovoriti.

Najbolj priljubljen politik ostaja predsednik republike Borut Pahor, po Mediani mu sledi Marjan Šarec, ki kot igralec igra vlogo predsednika vlade. Na tretje mesto se je ponovno uvrstila neprepričljiva slovenska evropska komisarka Violeta Bulc. Na četrto mesto se je povzpel Anže Logar, ki je kljub porazu na lokalnih volitvah od tam na šesto mesto izrinil razvpitega in skorumpiranega ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Na petem mestu Logarju sledi strankarska kolegica, evropska poslanka Romana Tomc. Sedmo mesto je zasedla poslanka NSi Ljudmila Novak, ki je svoj položaj izboljšala za dve mesti. Na osmo mesto je padel predsednik državnega zbora  Dejan Židan, deveti pa je predsednik NSi Matej Tonin. Prvo deseterico tako kot prejšnji mesec zaključuje Lojze Peterle.

Mediana je anketo opravila na vzorcu 714 državljanov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine