27 C
Ljubljana
petek, 23 julija, 2021

Anketa: Prepričljivo vodstvo SDS

Če bi bile parlamentarne volitve v teh dneh, bi največ glasov dobila SDS, kaže anketa Mediane, ki jo danes objavlja Delo. Največji opozicijski stranki, ki je bila na vrhu lestvice veliko večino leta, sledijo SD, LMŠ in Levica.

Med strankami je v prepričljivem vodstvu SDS, ki bi tokrat dobila 18,1 odstotka glasov vprašanih (novembra 18,3 odstotka). Naslednja tri mesta ohranjajo SD, LMŠ in Levica, ki so tokrat vse zabeležile višjo podporo, kot so jo imele novembra. Da bi glasovali za SD, je tokrat odgovorilo 10,5 odstotka vprašanih, novembra se je zanjo opredelilo 8,9 odstotka. LMŠ bi volilo 8,5 odstotka vprašanih (novembra sedem odstotkov), Levico pa 6,7 odstotka (novembra 6,1 odstotka).

Znatno je svoj položaj izboljšala SLS, ki je na petem mestu s 5,5 odstotka, še pred dvema mesecema pa ji je anketa kazala 1,7 odstotka. Čeprav se je SMC podpora povečala za dobro odstotno točko, je zaostala za SLS. Tokrat ima 4,9-odstotno podporo. Sledita NSi s 4,2 odstotka in DeSUS s 3,5 odstotka glasov. SNS bi izbralo 3,2 odstotka, SAB pa 2,2 odstotka vprašanih. Z izjemo DeSUS, ki ima praktično enako podporo kot novembra, bi preostale tri stranke volilo nekoliko manj anketirancev kot v prejšnjem Barometru.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo opravil med 26. novembrom in 6. decembrom na vzorcu 717 ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine