6.2 C
Ljubljana
nedelja, 25 februarja, 2024

Anketa POP TV: SDS prednost pred LMŠ po volitvah povečala

Če bi bile volitve v nedeljo, bi relativna zmagovalka predčasnih volitev SDS prepričala 24,7 odstotka sodelujočih v anketi, ki jo je agencija Mediana opravila za POP TV. Druga z več kot pol nižjo podporo pa je LMŠ, ki jo podpira 10,1 odstotka anketiranih.

Na tretjem mestu je Levica z 8,4 odstotka. Sledijo SD z 8,2 odstotka, SMC s 5,6 odstotka in NSi s 4,6 odstotka. Za SNS se je opredelilo 3,8 odstotka vprašanih. Nad dvema odstotkoma podpore sta še Stranka Alenke Bratušek in DeSUS.

Dobrih 13 odstotkov (13,3 odstotka) anketiranih ne ve, katero stranko bi izbrali. Nekaj več kot šest odstotkov (6,4 odstotka) ne bi izbralo nobene, trije odstotki pa niso želeli odgovoriti.

Tri mesece po odstopu predsednika vlade njegovo ekipo, ki opravlja le še tekoče posle, podpira nekaj več kot vsak tretji vprašani (36,8 odstotka). Slaba polovica (49,1 odstotka) jih ostaja nezadovoljnih, 14,1 odstotka je neopredeljenih.

Na lestvici politikov so volitve precej premešale vrstni red. Prvo mesto je tudi tokrat rezervirano za predsednika republike Boruta Pahorja, na drugem mestu je evropska komisarka Violeta Bulc.

Na tretje mesto je skočil zdaj že nekdanji predsednik državnega zbora Milan Brglez, za njim je njegov naslednik in prvak NSi Matej Tonin. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je zdrsnil na peto mesto. Sledijo še prvak SD Dejan Židan, koordinator Levice Luka Mesec, poslanka NSi Ljudmila Novak in Alenka Bratušek. Premier v odhodu Miro Cerar je dvanajsti, predsednik SDS Janez Janša štirinajsti, lestvico pa zaključuje Franc Kangler.

Mediana je anketo izvedla na vzorcu 743 anketiranih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine