5.6 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Anketa Nove24TV: Večina vprašanih meni, da Šarčeva vlada ne bo zdržala do konca mandata!

Vlada Marjana Šarca v sedanji sestavi ne bo zdržala do konca svojega mandata, je prepričanih 60,3 odstotka sodelujočih v anketi Nove24TV, ki jo je opravila agencija Parsifal. Dobrih 44 odstotka vprašanih ima sicer v aktualno vlado enako zaupanje kot v prejšnjo.

 

Med tistimi, ki menijo, da Šarčeva vlada v sedanji sestavi ne bo zdržala do konca svojega mandata, jih 31,9 odstotka predvideva, da bo zdržala največ eno leto, 22,1 odstotka jih meni, da bo zdržala največ dve leti, in 6,3 odstotka da bo zdržala največ tri leta. Da bo vlada pripeljala mandat do konca, napoveduje 27,5 odstotka vprašanih, 12,2 odstotka pa je neopredeljenih.

Večina vprašanih, 66 odstotkov, jih tudi meni, da bo delovanje Levice ogrožalo sedanjo vladno koalicijo. Da bo njihovo delovanje prispevalo k uspešnosti vladne koalicije, pa meni 16,3 odstotka anketiranih. Neopredeljenih je bilo 17,7 odstotka vprašanih.

Na vprašanje, kakšno zaupanje imajo v Šarčevo ekipo, če jo primerjajo z ministrsko ekipo prejšnje vlade, je 44,3 odstotka vprašanih odgovorilo, da imajo enako zaupanje kot v prejšnjo vlado Mira Cerarja. Manj zaupanja kot v prejšnjo vlado ima 28,2 odstotka vprašanih, 12,7 odstotka pa jih ima v Šarčevo vlado več zaupanja kot v njeno predhodnico. Neopredeljenih je bilo 11,9 odstotka.

Vprašane so v anketi spraševali tudi glede tvitanja predstavnikov Levice. Večini, 56,9 odstotka vprašanih, se namigi o nacionalizaciji lastnine podjetnikov zdijo škodljivi, 22,6 odstotka jih meni, da nimajo nikakršnega pomena. 10,2 odstotka jih je odgovorilo, da sporočila odobrava, medtem ko je bilo 10,4 odstotka vprašanih neopredeljenih.

Anketirane so povprašali tudi, ali se strinjajo s predlogom o novi obdavčitvi dohodkov iz kapitala. S tem se ne strinja 77,6 odstotka vprašanih, predlog pa podpira 17,6 odstotka, medtem ko je bilo neopredeljenih 4,8 odstotka.

Telefonsko anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med 24. in 26. septembrom. V raziskavo je bilo zajetih 720 anketirancev, od tega je bilo 49,2 odstotka žensk. Povprečna starost je znašala 49,5 leta, največ anketirancev pa je z dokončano srednjo šolo (34,4 odstotka). Sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (26,9 odstotka), 23,3 odstotka anketirancev ima poklicno šolo, 15,3 odstotka anketirancev v vzorcu pa ima dokončano osnovno šolo ali manj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine