20.9 C
Ljubljana
nedelja, 23 junija, 2024

Anketa Dnevnika in Večera: SDS daleč pred zasledovalci; Miro Petek: Stiska mora biti zelo velika. Borci so v letih in je treba več časa za mobilizacijo.

Na parlamentarnih volitvah bo s 24,9-odstotno podporo zmagala SDS, izhaja iz tokratne volilne ankete, ki jo je za časnika Dnevnik in Večer izvedla agencija Ninamedia. SDS namreč močno vodi pred izenačenima zasledovalkama: Listo Marjana Šarca (LMŠ) s 16-odstotno podporo in SD, ki ji volilna anketa pripisuje 15,4-odstotni delež volilnih glasov. Miro Petek je novico komentiral z naslednjim tvitom: “Stiska mora biti zelo velika, da režimske javnomnenjske agencije že tri tedne pred volitvami napovedujejo visoko zmago @strankaSDS. Običajno so to počele le teden dni prej. Borci so v letih in je treba več časa za mobilizacijo.”

 

Strankam SDS, LMŠ in SD po podpori anketiranih sledijo SMC z 9,4 odstotka, NSi s sedmimi odstotki, Levica s 6,8 odstotka in DeSUS s 6,6-odstotno podporo. Po tokratni anketi bo torej v novi sestavi državnega zbora zastopanih sedem strank: SDS, LMŠ, SD, SMC, NSi, Levica in DeSUS.

Manj kot tri odstotke anketiranih so prepričale Dobra država z 2,6 odstotka ter Stranka Alenke Bratušek in Slovenska ljudska stranka (SLS) s po dvema odstotkoma.

Manj kot dva odstotka volilne podpore bodo po rezultatih ankete dobile Lista novinarja Boruta Požarja (LNBP) z 1,7 odstotka, Slovenska nacionalna stranka (SNS) z 1,6 odstotka in Piratska stranka Slovenije (Pirati) z 1,3 odstotka.

Druge stranke so skupaj nabrale 2,5-odstotno podporo anketirancev.

Na parlamentarnih volitvah 3. junija bo nastopilo 25 strank oziroma list. Po rezultatih ankete bo 86 odstotkov udeležencev volitev svoj glas namenilo kateri od sedmerice strank, ki se bodo prebile v parlament, preostalih 14 odstotkov glasov pa se bo tako ali drugače razpršilo med strankami oziroma listami, ki bodo ostale zunaj državnega zbora.

Takih, ki so v anketi navedli, da se bodo zagotovo napotili na volišča, je bilo 56,4 odstotka.

Javnomnenjsko anketo je od 7. do 10. maja izvedla agencija Ninamedia. Anketiranje je potekalo telefonsko.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine