5.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Anja Bah Žibert: Zakaj Policija ne vodi evidenc izdaje plačilnih nalogov in plačanih glob ilegalnih migrantov?

Kakšne ukrepe pripravlja Vlada Republike Slovenije, da bi lahko policija v primeru ugotovitve nedovoljenega vstopa v Slovenijo dejansko lahko oglobila osebo in tudi določila ukrepe za dejansko zavarovanje izvršitve globe?

 

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s plačilnimi nalogi zaradi nezakonitega prehoda meje z Republiko Slovenijo.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

V medijih sem zasledila, da je policija letos (do konca meseca avgusta) zaradi nedovoljenega vstopa na ozemlje Slovenije izdala že več kot 6630 plačilnih nalogov. Gre za globo v razponu od 500 do 1200 evrov, pri čemer policija v skladu z zakonodajo izreka najnižjo predpisano mero globe. Navedeno pomeni, da bi na ta račun moralo v državni proračun priteči vsaj 3,3 milijona evrov (ali skoraj 1,7 milijona evrov, če predvidevamo, da bi vsi plačali polovico globe). Zaradi nedovoljenega vstopa v Slovenijo v letu 2018 je policija izdala 3874 plačilnih nalogov.

Kot izhaja iz medijev, je v avgustu mesečno število nezakonitih prehodov prvič preseglo mejo 2000 ljudi, in sicer je bilo teh avgusta 2352.

Kot izhaja iz medijev, glob praktično ni mogoče izterjati, za zavarovanje izvršitve pa policisti v večini primerov ničesar ne morejo odvzeti. Policija je že v enem izmed odgovorov na pisno poslansko vprašanje pojasnila tudi, da podatkov o poravnanih globah ne vodijo in jih zato tudi ne morejo posredovati.

Zaradi zgoraj navedenega me zanima naslednje:

1. Koliko nezakonitih prehodov meje na ozemlje Slovenije je ugotovila policija v letih 2016, 2017, 2018 in do 20. 9. 2019 ter koliko plačilnih nalogov je izdala v omenjenem obdobju?

2. Kakšne ukrepe pripravlja Vlada Republike Slovenije, da bi lahko policija v primeru ugotovitve nedovoljenega vstopa v Slovenijo dejansko lahko oglobila osebo in tudi določila ukrepe za dejansko zavarovanje izvršitve globe?

3. Zakaj Policija ne vodi evidenc izdaje plačilnih nalogov in plačanih glob ter kakšne ukrepe pripravlja Vlada Republike Slovenije, da bodo takšne evidence obstajale?

Zadnje novice

Sorodne vsebine