2.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Anja Bah Žibert: Za usposabljanje brezposelnih oseb z mednarodno zaščito smo davkoplačevalci namenili 540.000 evrov

 Ali je katera izmed oseb z mednarodno zaščito, ki so bile vključene v usposabljanje na delavnem mestu v letih 2017 in 2018, danes zaposlena?

 

Poslanka Anja Bah Žibert je na ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenijo Klampfer naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z usposabljanji na delovnem mestu za brezposelne osebe z mednarodno zaščito.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZZ) je bilo februarja 2017 objavljeno javno povabilo »Usposabljanje na delovnem mestu za brezposelne osebe z mednarodno zaščito«, cilj katerega je bil v letih 2017 in 2018 vključitev okrog 120 oseb z mednarodno zaščito, ki so prijavljeni v evidenci brezposelnih, v usposabljanje na delovnem mestu pri delodajalcih iz vse Slovenije.

V javnem povabilu je ZRSZZ delodajalce »vabil« z besedami, da jim bo tako omogočeno spoznavanje brezposelnih oseb z mednarodno zaščito v konkretni delovni situaciji, s čimer jih bodo lažje usposobili za predvideno delovno mesto.

ZRSZZ se je v javnem povabilu zavezal, da bo delodajalcem, ki bodo usposabljali brezposelne osebe z mednarodno zaščito, povrnil upravičene stroške za izvedeno usposabljanje, udeležencem usposabljanj pa izplačal dodatek za aktivnost in za prevoz.

In koliko davkoplačevalskega denarja iz državnega proračuna je bilo zagotovljenega za javno povabilo »Usposabljanje na delovnem mestu za brezposelne osebe z mednarodno zaščito«? Skupaj kar 540.000 evrov!

V zvezi s tem sprašujem naslednje:

1. Kakšen je bil po dveh letih rezultat oziroma učinek izvajanja usposabljanja? Koliko podjetij se je odzvalo in koliko brezposelnih oseb z mednarodno zaščito je bilo vključenih?
2. Ali je katera oseba z mednarodno zaščito, ki je bila vključena v usposabljanje, danes zaposlena pri delodajalcih, ki so se odzvali javnemu povabilu? Če da, v katerih podjetjih in kakšno vrsto dela opravljajo?
3. Ali v tem trenutku poteka še kakšno podobno usposabljanje za brezposelne osebe z mednarodno zaščito?
4. Prosim za primerjavo, koliko podobnih javnih povabil za usposabljanja je ZRSZZ od leta 2017 do danes objavil za slovenske državljane, ki so brezposelni, in koliko finančnih sredstev je bilo za to zagotovljenih.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine