4.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Anja Bah Žibert: So Marjan Šarec, Borut Pahor in Dejan Židan našli rešitve za učinkovitejše delovanje sodstva?

Kdo je bil pobudnik srečanja predsednika Vrhovnega sodišča RS, predsednika Državnega zbora RS in predsednika Vlade RS, na katerem naj bi iskali skupno pot za učinkovitejše delovanje sodstva?

 

Poslanka Anja Bah Žibert je na Vlado Republike Slovenije, ki opravlja tekoče posle, naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s sestankom predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije s predsednikom Državnega zbora Republike Slovenije in predsednikom Vlade Republike Slovenije.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

mediji so poročali, da se je dne, 15. 1. 2020, predsednik Vrhovnega sodišča RS Damijan Florjančič srečal s predsednikom Državnega zbora RS Dejanom Židanom in predsednikom Vlade RS Marjanom Šarcem. Iz poročanja medijev je razvidno, da so iskali skupno pot za učinkovitejše delovanje sodstva.

Kot izhaja iz sporočila za javnost, ki je bilo objavljeno na spletni strani Vrhovnega sodišča RS dne, 15. 1. 2020, je predsednik Vrhovnega sodišča RS ob tem opozoril na vprašanje položaja sodnikov in spomnil na poziv Slovenskega sodniškega društva glede odprave plačnih nesorazmerij, da je potrebno odpraviti plačna nesorazmerja. Obenem je opozoril na prostorsko stisko nekaterih slovenskih sodišč. Največje težave imajo v Ljubljani, kjer sodišča poslujejo na številnih najetih lokacijah.

V zaključku zgoraj navedenega sporočila za javnost nameravajo predstavniki treh vej oblasti podobna srečanja nadaljevati tudi v prihodnje.

Zanimivo se mi zdi dejstvo, da na omenjenem srečanju ni bilo prisotne ministrice, ki je pristojna za pravosodje. Ob tem velja opozoriti na skupno zavezo za izboljšanje stanja v sodstvu, ki je bila podpisana v začetku junija 2013. Podpisali so jo tedanji predsednik Vrhovnega sodišča RS, tedanja predsednica Vlade RS in tedanji minister za pravosodje. V omenjeni skupni zavezi je bilo posebej poudarjeno, da morajo predsedniki sodišč ustvarjati kulturo odgovornosti in transparentnosti, ki vzpodbuja odprtost delovanja sodišč javnosti, s čimer bi se dvignilo tudi zaupanje javnosti v sodstvo. Za izboljšanje zaupanja v sodstvo, neodvisnosti, nepristranskosti, odgovornosti in kakovosti sojenja lahko največ stori sodstvo samo.

V zvezi s tem Vas sprašujem naslednje:

1. Kdo je bil pobudnik omenjenega srečanja predsednika Vrhovnega sodišča RS, predsednika Državnega zbora RS in predsednika Vlade RS, ki je potekal 15. 1. 2020?

2. Kakšen je bil namen omenjenega srečanja?

3. Kaj so se dogovorili oziroma kakšni zaključki so bili sprejeti?

4. Zakaj na omenjenem srečanju ni bila navzoča ministrica za pravosodje?

Zadnje novice

Sorodne vsebine