12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Anja Bah Žibert: Predsednik KNOVS Matjaž Nemec ni želel dati na glasovanje ključnih predlogov sklepov

Člani Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Anja Bah Žibert (SDS), Monika Gregorčič (SMC) in Blaž Pavlin (NSi) so na današnji novinarski konferenci podali izjavo glede dogajanja na jutranji seji KNOVS.

Na začetku tiskovne konference je Bah Žibertova izpostavila, da se članom KNOVS zdi delovanje predsednika KNOVS konfuzno, včasih povsem nerazumno. Člani tudi ocenjujejo, da imajo pogosto občutek, da gre s strani predsednika Komisije za politično zlorabo KNOVS, kar pa je nedopustno.

VIDEO: Novinarska konferenca po seji KNOVS 17. september 2020

Anja Bah Žibert je izpostavila dejanje predsednika KNOVS Matjaža Nemca, ki na seji ni želel dati na glasovanje predlogov sklepov, ki so jih vložili člani KNOVS iz SDS, SMC in NSi. Ti sklepi, ki so po mnenju Bah Žibertove ključni za nadaljnje delovanje Komisije, se glasijo:

1. KNOVS podpira izredni nadzor nad izvajanjem policijskih nalog in pooblastil na Nacionalnem preiskovalnem uradu.

2. KNOVS podpira izredni nadzor nad varovanjem in obravnavanjem tajnih podatkov v Nacionalnem preiskovalnem uradu.

3. KNOVS podpira usmeritve in obvezna navodila ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa za izvajanje policijskih nalog pri odkrivanju in preiskovanju zahtevanih kaznivih dejanj, zlasti s področja gospodarstva, korupcije in organiziranega kriminala, ki jih opravlja Nacionalni preiskovalni urad.

4. KNOVS poziva ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, da zagotovi ustrezne pogoje za zakonito delovanje Nacionalnega preiskovalnega urada.

5. KNOVS poziva predsednika KNOVSA Matjaža Nemca, da preneha z zlorabljanjem KNOVS v politične namene.

Kot je dejala Bah Žibertova, je bila današnja izjava za medije predsednika KNOVS Matjaža Nemca zavajajoča, saj ni povedal, da je članom KNOVS predstavil le eno pravno mnenje od mnogih, ki naj bi jih pridobil. Tudi o pridobitvi pravnih mnenj se predsednik KNOVS ni posvetoval s člani KNOVS in je sam podal zaprosilo za ta pravna mnenja.

Ob zaključku je še povedala, da je seja bila predstavljena na en dan pred interpelacijo ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, kar nakazuje, da gre za politično potezo. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine