16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Anja Bah Žibert: Pomanjkanje pedopsihiatrov in kliničnih psihologov je skrb vzbujajoče

Katere skupne ukrepe načrtujejo ministrstva za zdravje, izobraževanje in pravosodje zaradi pomanjkanja sodnih izvedencev klinične psihologije otrok in mladostnikov? Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na ministra za zdravje Aleša Šabedra, ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala ter ministrico za pravosodje Andrejo Katič naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s pomanjkanjem sodnih izvedencev klinične psihologije otrok in mladostnikov.

 

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

S pomanjkanjem sodnih izvedencev klinične psihologije otrok in mladostnikov se v Sloveniji soočamo že več let, nov družinski zakonik, sprejet v prejšnjem mandatu, pa je to problematiko še dodatno poglobil, saj je pristojnost odločanja v družinskih zadevah s Centrov na socialno delo preselil skoraj izključno na sodišča.

Sedaj so se oglasila sodišča, ki opozarjajo, da so sodni izvedenci ne le preobremenjeni, temveč so začeli tudi odklanjati delo. Informacija, da v mesecu juliju v Ljubljani v sedmih zadevah dela ni želel prevzeti noben sodni izvedenec, je več kot skrb vzbujajoča. To posledično pomeni podaljševanje sodnih postopkov v najobčutljivejših družinskih zadevah, denimo pri ločitvah, ko se starši ne morejo sporazumno dogovoriti o skrbništvu otrok in stikih z njimi. Dolgotrajni in zapleteni sodni postopki so lahko za otroke še posebej stresni in jih lahko pustijo dolgotrajne posledice.

Osnovni problem se nahaja v dejstvu, da je kliničnih psihologov v Sloveniji premalo, zato potrebujemo predvsem hitre in učinkovite ukrepe na področju zdravstva in izobraževanja.

Javni poziv k predložitvi vlog za imenovanje novih sodnih izvedencev, posebej za področje psihologije družine pa tudi za popolnoma novo področje socialno delo, ki ga je pred časom objavila Socialna zbornica Slovenije, očitno ne daje rezultatov.

Zanima me:

1. Koliko novih sodnih izvedencev s področja klinične psihologije otrok in mladostnikov ter pedopsihiatrije se je javilo na zadnji objavljeni razpis?
2. Koliko pedopsihiatrov in kliničnih psihologov imamo v tem trenutku v Sloveniji in kakšen trend beležimo v zadnjih petih letih?
3. Ali na Ministrstvu za zdravje ter Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pripravljate kakšne ukrepe za večje zanimanje za poklic pedopsihiatrije in otroške psihologije?
4. Kako nameravate ukrepati na Ministrstvu za pravosodje, da se stanje na tem občutljivem področju izboljša?
5. Katere skupne ukrepe načrtujejo vsa tri ministrstva za izboljšanje stanja na tem občutljivem področju?

Zadnje novice

Sorodne vsebine