6.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Anja Bah Žibert: Kampi opozarjajo na problematično povišanje turistične takse in uvedbo promocijske takse

Ali namerava ministrstvo kakorkoli pomagati ponudnikom turističnih storitev, ki jim turistična in promocijska taksa predstavljata velik delež v ceni njihovih storitev?

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s problematiko povišanja turistične takse in uvedbo promocijske takse, ki so jo izpostavili kampi iz Posočja.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Na kabinet predsednika vlade so kampi iz Posočja naslovili dopis v zvezi s problematiko povišanja turistične takse in uvedbe promocijske takse s 1. 1. 2019. Dopis je bil v vednost naslovljen tudi ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. V njem so kampi iz Posočja izpostavili nespoštovanje oziroma neupoštevanje določb zakona o spodbujanju turizma s strani lokalnih oblasti. Določbe zakona govorijo o tem, da občine pri določanju višine turistične takse upoštevajo vrsto in kategorijo nastanitvenih obratov, prebivanje v sezonskem in zunajsezonskem obdobju ter obseg ugodnosti in storitev, ki jih brezplačno zagotavlja turistom.

Turistična taksa za razliko od večine drugih turističnih ponudnikov predstavlja za kampe velik delež v ceni njihove storitve, zato sta jih povišanje turistične takse in uvedba promocijske takse zelo prizadela. Kampi v dopisu opozarjajo tudi na neproduktivno oglaševanje Slovenije v tujih medijih s strani Slovenske turistične organizacije (STO), ki je osrednja nacionalna agencija za promocijo turizma. To oglaševanje naj bi se izvajalo v prevelikem obsegu in za neprimeren čas, to je za čas glavne turistične sezone, ko so kapacitete zapolnjene in morajo ponudniki turističnih storitev goste zavračati.

V zvezi s tem sprašujem:
1. Kakšno je mnenje ministrstva glede upoštevanja določb zakona o spodbujanju turizma, ki govorijo o tem, da občine pri določanju višine turistične takse upoštevajo vrsto in kategorijo nastanitvenih obratov, prebivanje v sezonskem in zunajsezonskem obdobju ter obseg ugodnosti in storitev, ki jih brezplačno zagotavljajo turistom?
2. Ali namerava ministrstvo kakorkoli pomagati ponudnikom turističnih storitev, katerim turistična in promocijska taksa predstavljata velik delež v ceni njihovih storitev?
3. Kaj bo ministrstvo storilo za produktivnejše načrtovanje in izvajanje promocijske dejavnosti s strani STO, predvsem v smislu večjega sodelovanja te organizacije s ponudniki turističnih storitev in izvajanja promocijskih dejavnosti predvsem v času, ko turistične kapacitete niso zasedene?

Vir: sds.si 

Zadnje novice

Sorodne vsebine