9.3 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Anja Bah Žibert: Kakšen je bil namen obiska predsednika Vrhovnega sodišča Ruske federacije v Sloveniji?

Ali so bile teme pogovorov ob obisku predsednika Vrhovnega sodišča Ruske federacije v Republiki Sloveniji tudi zagotavljanje nepristranskosti sodstva in videza nepristranskosti, spoštovanje človekovega dostojanstva in iz njega izvirajočih pravic, temeljnih načel mednarodnega prava, vladavine prava, načel ustavne demokracije ter sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice in njihovo spoštovanje?

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z nedavnim obiskom predsednika Vrhovnega sodišča Ruske federacije v Republiki Sloveniji.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

Vrhovno sodišče Republike Slovenije je na svoji spletni objavilo, da je bil v drugi polovici letošnjega maja, še v času volilne kampanje za volitve poslank in poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, v Republiki Sloveniji na uradnem obisku predsednik Vrhovnega sodišča Ruske federacije Vjačeslav Lebedjev. Iz omenjene objave z dne, 23. maja 2019, je razvidno, da se je omenjeni tega dne srečal s predsednikom Vrhovnega sodišča Republike Slovenije mag. Damijanom Florjančičem, naslednji dan pa sta se delegaciji obeh sodišč sestali še na uradnih pogovorih. Na uradnih pogovorih z delegacijo Vrhovnega sodišče Ruske federacije, ki so 24. maja 2019 potekali na Vrhovnem sodišču RS, so poleg predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije sodelovali še podpredsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije dr. Miodrag Đorđević, vrhovna sodnica s kazenskega oddelka Marjeta Švab Širok in vrhovna sodnica s civilnega oddelka dr. Mateja Končina Peternel. Teme pogovorov so bile: specializirano kazensko sodstvo, področje družinskega zakonika, finančna in prostorska problematika sodnih sistemov ter področje imenovanja sodnikov. Vrhovno sodišče Republike Slovenije se je v omenjeni novici pohvalilo, da je bila to priložnost za predstavitev slovenskih dobrih praks, npr. e-seje, pri kateri vrhovni sodniki za obravnavo zadeve na seji ne potrebujejo več spisov v fizični obliki.

Predsednik Vrhovnega sodišča Ruske federacije Vjačeslav Lebedjev se je, kot izhaja iz novice Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v okviru obiska v Republiki Sloveniji sestal tudi s predsednikom Državnega zbora Republike Slovenija mag. Dejanom Židanom, ministrico za pravosodje Andrejo Katič in generalnim državnim tožilcem Dragom Šketo. Srečal naj bi se tudi z županom Mestne občine Ljubljana.
Ob navedenem se zastavlja vprašanje, ali so bile teme pogovorov tudi zagotavljanje nepristranskosti sodstva in videza nepristranskosti, spoštovanje človekovega dostojanstva in iz njega izvirajočih pravic, temeljnih načel mednarodnega prava, vladavine prava, načel ustavne demokracije ter sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice in njihovo spoštovanje.

V zvezi z navedenim Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

1. Kdo je organizator omenjenega uradnega obiska predsednika Vrhovnega sodišča Ruske federacije v Republiki Sloveniji in na čigavo pobudo je prišlo do njega?
2. Kakšen je bil njegov namen, s kom vse se je sestal predsednik Vrhovnega sodišča Ruske federacije v Republiki Sloveniji, kakšni so bili program obiska in teme pogovorov? Ali so bila tudi kakšna neformalna srečanja in katera?
3. Ali so bile teme pogovorov omenjenega uradnega obiska tudi zagotavljanje nepristranskosti sodstva in videza nepristranskosti, spoštovanje človekovega dostojanstva in iz njega izvirajočih pravic, temeljnih načel mednarodnega prava, vladavine prava, načel ustavne demokracije ter sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice in njihovo spoštovanje?
4. Kakšni so bili skupni stroški omenjenega uradnega obiska?

Zadnje novice

Sorodne vsebine