15.7 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Anja Bah Žibert: Kako smotrn je skrivnostni vladni nakup neprebojnih avtomobilov?

Zakaj se je vlada Marjana Šarca odločila za nakup dveh neprebojnih mercedesov S600 in dveh blindiranih BMW X5?

 

Poslanka Anja Bah Žibert je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s skrivnostnim nakupom neprebojnih avtomobilov.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!

V medijih sem zasledila, da je Vlada Republike Slovenije kupila štiri oklepne avtomobile, pri čemer izstopata predvsem mercedesa, ki sta nas davkoplačevalce stala več kot milijonov evrov.

Kot izhaja iz medijev, gre za dva neprebojna mercedesa S600 z visoko stopnjo zaščite in dva neprebojna BMW X5 z nižjo stopnjo varovanja. Uradnih cen ni navedenih, ker naj bi šlo, kot poročajo mediji, za zaupne podatke. Ob tem naj spomnim, da je sosednja država Hrvaška leta 2017 kupila podobna vozila, a z razkrivanjem podatkov tamkajšnja vlada ni imela težav.

Ob tem se zastavlja vprašanje utemeljenosti in smotrnosti nakupa tovrstnih vozil. Prav tako tudi, kakšni so razlogi za nakup in zakaj ga je vlada skrivala pred javnostjo.

Zaradi zgoraj navedenega me zanima naslednje:

1. Koliko avtomobilov je Vlada Republike Slovenije, ministrstva in organi v sestavi kupila v letu 2018 in do 30. 8. 2019 in katera? Kakšni so bili stroški nabave? Obenem me zanimajo razlogi za nakup?

2. Kdaj se je Vlada Republike Slovenije odločila za nakup dveh neprebojnih mercedesov S600 in dveh blindiranih BMW X5 in iz katerih razlogov?

3. Kakšni so stroški nabave omenjenih štirih blindiranih vozil?

4. Ali je Vlada Republike Slovenije kljub temu, da je bil postopek javnega naročila zaupen, pripravljena razkriti njegovo vsebino?

5. Ali ste za nakup avtomobilov prejeli več ponudb ter ali je bila katera izmed ponudb cenejša od izbrane?

Foto: Matja Sušnik/DZ

Zadnje novice

Sorodne vsebine