13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Anja Bah Žibert: Kako se je v osnovni šoli pojavila pištola, ki so jo uporabljali nekdanji pripadniki SDV?

Je ministrstvo za notranje zadeve že preverilo, kdo je lastnik pištole, ki se je pojavila v osnovni šoli v Črnomlju in ki so jo upravljali nekdanji pripadniki SDV?

 

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z ukrepanjem v primeru prinosa orožja v osnovno šolo.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani gospod minister!

Mediji so v decembru lani poročali o primeru, ko je učenec devetega razreda Osnovne šole Loka Črnomelj v šolo prinesel orožje. In sicer naj bi šlo za pištolo Crvena zastava kalibra 7.65. Po poročanju medijev so na omenjeni šoli ukrepali v skladu z vzgojnim delovanjem šole, šolskimi pravili ter vzgojnim načrtom šole ter tudi obvestili vse pristojne institucije.

S Policijske uprave Novo mesto so pisno potrdili, »da se policisti v vseh primerih, ko so obveščeni o kršitvah ali kaznivih dejanjih, vedno takoj odzovejo in vse primere natančno in skrbno obravnavajo. Preverijo vse okoliščine in o ugotovitvah obvestijo pristojno državno tožilstvo in center za socialno delo. Pri obravnavah otrok, udeleženih v postopkih, tesno sodelujejo z izobraževalnimi ustanovami, zdravstvenimi ustanovami, centri za socialno delo in starši udeleženih otrok. V vseh primerih policisti preverjajo tudi morebitno odgovornost staršev«.

Ob tem velja poudariti, da gre za vrsto oziroma model pištole, ki so ga proizvajali v 70. letih prejšnjega stoletja, ki je bila namenjena osebni oborožitvi nekdanje policije oziroma milice in nekaterih pripadnikov nekdanje JA. Imeli so jo pripadniki nekdanje SDV oziroma nekdanje politične policije.

V zvezi s tem Vas sprašujem naslednje:

1. Ali je ministrstvo že preverilo, kdo je lastnik omenjene pištole znamke in modela Crvena zastava, kalibra 7,65, ki ga je učenec Osnovne šole Loka Črnomelj prinesel v šolo decembra lani?

2. Kako je lahko lastnik omenjene pištole razpolagal z njo?

3. Ali je imetnik omenjene pištole imel vsa potrebna dovoljenja oziroma orožne listine?

4. S kakšnimi ukrepi boste preprečili tovrstne dogodke z vidika zagotavljanja varnosti?

Zadnje novice

Sorodne vsebine