10 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Anja Bah Žibert: Kako nepristranska je državna tožilka, ki podpiše peticijo v podporo Ahmadu Šamiju?

Ali predlog za obsodbo tujega državljana zaradi poskusa umora policista na šest let zapora in pet let izgona iz države sledi sodni praksi in politiki pregona, ki jo sprejme generalni državni tožilec?

 

Poslanka Anja Bah Žibert je na ministrico za pravosodje Andrejo Katič naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z nepristranskostjo dela državnih tožilcev.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovana ministrica za pravosodje,

zakon o državnem tožilstvu v drugem odstavku 7. člena določa, da mora državni tožilec pri opravljanju državnotožilske službe ravnati nepristransko, varovati mora ustavnost in zakonitost, načela pravne države ter človekove pravice in temeljne svoboščine.

Nedavno sem v medijih zasledila opozorila Sindikata policistov Slovenije, ki so v primeru poskusa umora policista izrazili ogorčenje zaradi kazni obsojencu ilegalnemu migrantu v tem primeru. »Sindikat policistov Slovenije nima nobenega namena soditi delo državnega tožilstva. Sporočamo pa vam naše veliko ogorčenje, da je žaljivo in nedostojno do oškodovanega voznika taksija, napadenega policista in policista, ki je zaradi zavarovanja življenja moral uporabiti celo strelno orožje in do vseh policistov,« je bil odziv sindikata policistov Slovenije na odločitev sodnika v Novi Gorici Igorja Majnika, ki je 26 letnega Iračana obsodil na le šest let zapora in pet let izgona iz države. Iračan je z alfa nožem po vratu porezal taksista, ker ga ni bil pripravljen voziti zastonj, potem je napadel še policista, a ga je drugi od dvojice ustavil s strelom v nogo. Pred tem je Iračan vpil, da ju bo ubil in »Alah je velik«. Ob tem je iz medijev razvidno, da je sodnik le potrdil dogovor, ki ga je že prej z Iračanom dosegla državna tožilka Ana Radovanovič Širok. Dejstvo je, da Kazenski zakonik za (poskus) umora policista predpisuje najmanj 15 let zaporne kazni.

Je pa ob tem zanimivo, da je omenjena državna tožilka podpisnica politične peticije, ki je pozivala k nespoštovanju sodne odločitve v primeru (ne)izročitve ilegalnega migranta Ahmada Shamija nazaj na Hrvaško. Ob tem se upravičeno zastavlja vprašanje nepristranskega ravnanja državne tožilke in sledenja politiki pregona.

V zvezi s tem Vas sprašujem naslednje:

1. Ali predlog za obsodbo tujega državljana zaradi poskusa umora policista na šest let zapora in pet let izgona iz države sledi sodni praksi in politiki pregona, ki jo sprejme generalni državni tožilec?
2. Ali je ravnanje državne tožilke s podpisom javne peticije, ki je bila v nasprotju z odločbo sodišča proti izgonu ilegalnega migranta iz Slovenije, v skladu z drugim odstavkom 7. člena zakona o državnem tožilstvu?
3. Ali je Komisija za etiko in integriteto obravnavala navedeno ravnanje državne tožilke z vidika nepristranskega opravljanja državnotožilske funkcije ter zagotavljanja ugleda in dostojanstva državnega tožilstva?

Zadnje novice

Sorodne vsebine