13.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Anja Bah Žibert: Je nekomu v interesu slabo organizirana in nemotivirana slovenska policija?

V Sindikatu policistov Slovenije in Policijskem sindikatu Slovenije so zaradi zavajajočih in nestrokovno vodenih pogajanj ter postopkov realizacije zahtev s strani vlade Marjana Šarca vse bolj zaskrbljeni in upravičeno ogorčeni.

 

Poslanke in poslanci so na današnjem nadaljevanju majske seje državnega zbora med drugim razpravljali o predlogu zakona o spremembi zakona organiziranosti in delu v policiji.

Celoten magnetogram objavljamo v nadaljevanju.

ANJA BAH ŽIBERT: Uvodoma poudarjam, da gre sicer za izpolnjevanje zavez iz 4. točke stavkovnega sporazuma, ki je bil sklenjen 27. decembra 2018 med vlado in obema policijskima sindikatoma ter se nanaša na obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje policistov. Predlog v Slovenski demokratski stranki seveda podpiramo. Skrbi pa nas dejstvo, da se je vlada zavezala, da bo v roku 60 dni po podpisu omenjenega sporazuma vložila te spremembe, kar pa ta trenutek pomeni, da je zamujala 3 mesece. Zaradi neodgovornega vladnega pristopa k realizaciji stavkovnega sporazuma, h kateremu se je zavezala vlada sama, smo danes soočeni z negativnimi posledicami, namreč tako v Sindikatu policistov Slovenije kot Policijskem sindikatu Slovenije so zaradi zavajajočih in nestrokovno vodenih pogajanj ter postopkov realizacije zahtev vse bolj zaskrbljeni in upravičeno ogorčeni. Soočajo se s poskusi izigravanja s pretvezo različnega tolmačenja zapisanih določb v sporazumu.

Njihova pobuda za zamenjavo vladnih zastopnikov, ki ovirajo izvrševanje podpisanega sporazuma, je povsem upravičena. Sprašujemo se, kaj je pravzaprav namen vladnih predstavnikov, da na tak način preizkušajo potrpljenje policistov in to v času, ko stanje v policiji zaradi preobremenjenosti, dodatno varnostnih tveganj in številnih zahtevnih obveznosti ni dobro. Prej bi ga lahko imenovali zaskrbljujoče.

Zaskrbljujoče je tudi ob dejstvu, da pri kadrovskih zadevah ni vse tako, kot bi moralo biti. Na to so opozorili tudi v Sindikatu policistov Slovenije, ki so na nedavni novinarski konferenci znova opozorili na slabo kadrovsko situacijo v policiji. Izpostavili so tudi besede ministra Poklukarja na odboru za notranje zadeve, da ministrstvo izvaja aktivno politiko zaposlovanja za policijo. To je po navedbah policijskih sindikatov povsem zavajajoče. Obenem so napovedali, spoštovani, tožbo zaradi izplačil iz projekta varovanja schengenske meje in vključenosti stroškov v znesku 15 milijonov evrov, kolikor se jih je predvidelo s stavkovnim sporazumom. To, da državna sekretarka na ministrstvu Melita Šinkovec, ki po pooblastilu ministra Poklukarja nekako vodi pogajanja, če temu sploh lahko še tako rečemo, ne ve, za kakšen dvig v plačilne razrede so se dogovorili, lahko pomeni, ali da je povsem analfabet ali pa se poslužuje najbolj skrajne arogance.

Sicer pa njena izjava na enem od srečanju s sindikati, da niso edini, s katerimi se mora ukvarjati in da ima še 100 drugih, govori o njenem neprofesionalnem odnosu oziroma nesposobnosti vodenja dialoga s sindikati, za katerega je pooblaščena. V teh že tako razgretih časih bi od odgovorne politike pričakovali strpnost, proaktivnost in predvsem realizacijo vseh zavez. Zato so abotne izjave predsednika vlade Šarca na račun policistov in njihovih sindikatov danes povsem neprimerne. Vsekakor tako izjave, ki sta si jih privoščila predsednik vlade in ne nazadnje tudi minister, kažejo na odnos te vlade do uniformiranih poklicev, ki zagotavljajo varnost ljudi in premoženja ter varujejo ozemlje Republike Slovenije.

Spoštovani, ko smo bili na podlagi preteklih ukrepov, ki so prinesli pozitivne učinke, tudi na podlagi sklica sej na pobudo SDS in naših razprav, prepričani, da se razmere v policiji urejajo, se danes dozdeva, da smo zopet na začetku. Od pristojnega ministra in predsednika vlade zato pričakujemo več resnosti in odgovornosti, saj ti časi, ki jih živimo danes, narekujejo učinkovite ukrepe v dobro policije predvsem pa državljank in državljanov. Trenutni odnosi pristojnih dajejo videz, kot da nekomu v tej državi ni v interesu, da bi bila policija dobro organizirana in predvsem motivirana.

Foto: DZ/Matija Sušnik

Zadnje novice

Sorodne vsebine