9.6 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Anja Bah Žibert: Čakanje na zakon o dolgotrajni oskrbi je neodgovorno, starejši potrebujejo rešitve danes

Kakšni so konkretni ukrepi vlade Marjana Šarca za sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi?

 

Poslanka Anja Bah Žibert je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z zakonom o dolgotrajni oskrbi.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani!
 
Slovenija že dolgo, predolgo čaka na sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi in z njim povezanih podzakonskih aktov. Prejšnja vlada je vseskozi zatrjevala, da intenzivno dela na pripravi zakona in da je zakon celo njena kratkoročna prioriteta. Še več, nekdanji predsednik vlade je v javnosti podal kar nekaj konkretnih časovnih rokov, do kdaj bo zakon prišel v državni zbor, a se nič od tega ni zgodilo.
 
Da je Slovenija edina država članica Evropske unije, ki področja dolgotrajne oskrbe še nima urejenega, je tudi znano, evropske institucije nas na to že dlje časa opozarjajo.
 
Priprava in sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi bi tako morala biti ena izmed prioritetnih nalog sedanje vlade. Že vse od vašega nastopa javnost nestrpno čaka, kakšno stališče glede dolgotrajne oskrbe boste zavzeli, vendar po letu dni ni moč zaslediti nobenih konkretnih informacij o tem, kdaj lahko poslanci pričakujemo zakon na naših klopeh.
  
Zaradi vsega navedenega me zanima:

1.  Zakona o dolgotrajni oskrbi še ni, tako starejši kot njihovi sorodniki pa potrebujejo rešitve že danes, saj je stanje izjemno težavno. Kakšni so, torej, vaši konkretni ukrepi do sprejema zakona o dolgotrajni oskrbi?
2.  Kakšna je časovnica priprave in uveljavitve zakona o dolgotrajni oskrbi?
3. Bo zakon o dolgotrajni oskrbi prinesel razbremenitev družin, ki so danes primorani plačevati za oskrbovance, čeprav tega več ne zmorejo?
4. Na kakšen način ministrstvo, pristojno za socialo, spodbuja in  krepi prostovoljno delo v domovih za ostarele?

Zadnje novice

Sorodne vsebine