24.8 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Analitiki o nizki ceni za NLB: Ponujen razpon odraz trenutnih razmer

Razmere na kapitalskih trgih so se v zadnjih tednih precej poslabšale. “Zato lahko rečemo, da je ponujen razpon predvsem odraz trenutnih razmer, in ne samega poslovanja banke,” je za STA dejal direktor upravljanja premoženja Alta Invest Matej Šimnic. Kakšna bo končna cena, bo tako odvisno od razmer in interesa.

Kot je za STA dodal analitik borznoposredniške hiše Ilirika Lojze Kozole, pa “cenovni razpon ni izven primerljivih okvirjev, glede na to, da prodajalec želi maksimirati verjetnost uspeha javne ponudbe in hkrati še vedno dovolj iztržiti”.

“Vse bo odvisno od interesa tujih vlagateljev. Glede na volatilnost trgov se lahko sentiment v naslednjih dneh obrne tako v eno in drugo stran, od tega pa bo odvisen končni izplen,” je napovedal Šimnic.

Ali je cena dobra ali ne, bodo po Kozoletovih besedah sporočili kupci. “Poleg morebitno ugodne cene, na podlagi katere si kupec morda lahko obeta določen donos, na povpraševanje lahko vplivajo tudi drugi dejavniki, ki niso izključno povezani z višino cene,” je menil tudi on.

Medtem ko bodo na tuje vlagatelje po njegovem vplivale razmere na globalnih trgih, bi lahko pri malih vlagateljih po Šimničevem mnenju pomembno vlogo igrala dividendna politika. “Donosnost bo bolj privlačna na nižjem delu razpona, vendar bo tudi pri višji vrednosti in pričakovani stabilizaciji poslovanja dividendna donosnost konkurenčna ostalim izdajateljem na Ljubljanski borzi,” je dodal.

SDH je danes objavil prospekt za prodajo do 75 odstotkov minus ena delnica NLB. V njem je cenovni razpon, v katerem se bo gibala končna cena za delnico NLB, postavljen pri 51,50 in 66 evrov. To predstavlja od 68 do 88 odstotkov knjigovodske vrednosti NLB, ki je sredi leta dosegla 75,40 evra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine