2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo danes na obisku v Sloveniji

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo prihaja danes na obisk v Slovenijo, kar bo prvi obisk kakega ameriškega zunanjega ministra po 23 letih. V ospredju njegovega obiska bo podpis skupne izjave o varnosti v omrežjih 5G. Sicer pa bo obisk namenjen krepitvi dvostranskih odnosov na vseh področjih, od političnih do gospodarskih in kulturnih.

Pompeo se bo na Bledu sestal s slovenskim premierjem Janezom Janšo, tudi na štiri oči. S slovenskim kolegom Anžetom Logarjem bo nato podpisal omenjeno izjavo o varnosti pri vzpostavljanju telekomunikacijskih omrežij nove generacije, nato pa ga bo sprejel še slovenski predsednik Borut Pahor.

Pogovori naj bi bili namenjeni krepitvi dvostranskega sodelovanja med Slovenijo in ZDA, tako na političnem kot gospodarskem področju. Pričakovati je tudi pogovore o morebitnem novem bloku nuklearke v Krškem, pa tudi o drugih aktualnih zadevah v mednarodni skupnosti, med drugim pogovorom o položaju na Zahodnem Balkanu.

Sicer je tokratna Pompeova pot po Srednji Evropi, ki vključuje tudi Češko, Avstrijo in Poljsko, namenjena predvsem krepitvi zavezništev v ameriškem “spopadanju” s Kitajsko v kibernetskem prostoru. Temu je namenjena tudi omenjena izjava o varnosti v omrežjih 5G, ki je uperjena predvsem proti kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu Huawei, ki da s svojo tehnologijo vohuni za Kitajsko.

V Huaweiju sicer vse obtožbe zanikajo in opozarjajo, da Washington ni ponudil še nobenih dokazov. Slovensko vlado so tudi pozvali k pogovorom in podpisu sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovili, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor. A zaenkrat se vlada na ta poziv še ni odzvala. Kako se bodo v Huaweiju zdaj odzvali na podpis omenjene izjave, pa bodo predstavniki tega podjetja predstavili v petek na novinarski konferenci v Ljubljani.

Zadnje novice

Sorodne vsebine